Uz znanje, na poklon i tableti: Ljetnja škola računarstva za 40 mališana iz socijalno ugroženih porodica

Ljetnja škola računarstva u Nikšiću za 40 mališana iz socijalno ugroženih porodica

4541 pregleda 0 komentar(a)
Škola računarstva, Foto: Alfa centar
Škola računarstva, Foto: Alfa centar

NVO “Alfa centar” organizuje ljetnju školu računarstva za 40 djece iz Nikšića iz porodica koje koriste usluge Centra za socijalni rad Nikšić, a koje su dodatno pogođene negativnim ekonomskim posljedicama krize izazvane pandemijom.

Učenici od petog do devetog razreda, koje je odabrao Centar za socijalni rad, biće osposobljeni za osnovni rad na računaru, kao i za preuzimanje i korišćenje osnovnih aplikacija koje su im potrebne za praćenje nastave i komunikaciju sa nastavnicima.

Škola traje dvije nedjelje, a časovi se održavaju u prostorijama edukativnog centra “Timer&Co”.

”Pored praktičnog dijela, dio škole računarstva biće posvećen bezbjednosti na internetu: krađa podataka, krađa identiteta, online zlostavljanje, igrice koje navode na društveno neprihvatljiva ponašanja, korišćenje bez mjere i kontrole, online kupovina itd. Učenici će na ovaj način biti svjesni svih potencijalnih zloupotreba i problema na koje mogu naići prilikom boravka na internetu i biti upozoreni na rizik koje savremeno digitalno društvo nosi. Budući da se bezbjednost na internetu kroz redovan nastavni plan i program uopšte ne obrađuje, ovaj segment predstavlja važnu stepenicu u njihovom neformalnom obrazovanju”, kazala je Marina Došen, koordinatorka projekta “Acta, non verba” u sklopu koga se organizuje škola računarstva.

Na kraju obuke polaznici će dobiti sertifikat i tablet koji je “Alfa centar” obezbijedio od sredstava iz projekta.

”Budući da je od početka sprovođenja mjera za sprečavanje širenja bolesti kovid 19 stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori porasla na 23,79 odsto, a Nikšić je drugi grad koji je najviše pogođen sa blizu 1.600 ljudi koji su izgubili posao od početka pandemije do sad, jasno je da je uključivanje i uvezivanje svih relevantnih činilaca lokalane zajednice iz javne, privatne i civilne sfere neophodno kako bi ublažili negativne ekonomske i druge posljedice izazvane pandemijom”, kazala je Marina Došen.

Bonus video: