Niković: Nijedan pacijent iz Golubovaca nije ostao bez hitne pomoći

„Od četvrtka ova jedinica će funkcionisati u punom kapacitetu i na način na koji je funkcionisala i ranije“, kazao je v.d. direktor ZHMP u Golubovcima

3857 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Golubovcima nije zatvorena, već je usljed objektivnih okolnosti zdravstvenu zaštitu na tom području obavljala jedinica iz Podgorice, kazao je vršilac dužnosti direktora ZHMP Vuk Niković.

On je istakao da ni u jednom trenutku mještani tog kraja nijesu ostali uskraćeni za usluge pružanja hitne medicinske pomoći.

„Od četvrtka ova jedinica će funkcionisati u punom kapacitetu i na način na koji je funkcionisala i ranije“, rekao je Niković agenciji MINA.

Govoreći o uslugama ZHMP na Starom aerodromu, on je naveo da ni u tom podgoričkom naselju nije bilo prekida rada kovid timova, već su oni u skladu sa epidemiološkom situacijom raspoređivani tako da u svakom trenutku budu dostupni za kućne posjete tamo gdje je bilo potrebno.

„Predlogom prethodne administracije ZHMP, Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđen je prekomjeran broj zaposlenih, pa je taj predlog nanovo analiziran i sistematizovan tako da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost na predlog Pravilnika u avgustu ove godine“, rekao je Niković.

On je kazao da je tim pravilnikom sistematizovano 598 radnih mjesta, uključujući broj izvršilaca u novoformiranim jedinicama Hitne medicinske pomoći u Gusinju, Petnjici, Šavniku i Tuzima.

Kako je naveo Niković, u skladu sa tim novim aktom, nijedno radno mjesto nije ukinuto.

„Naprotiv, u okviru raspoloživih finansijskih sredstava i potreba Zavoda za kadrovskim osposobljavanjem povećan je broj izvršilaca i to, prije svega, medicinskog kadra - ljekara i medicinskih sestara i tehničara“, rekao je Niković.

Kako je dodao, odlazak ili razmjena kadra u okviru sistema zdravstva nije nepoznanica ni u mnogo razvijenim zdravstvenim sistemima.

Niković je kazao da nije tačno da je bilo ko u Zavodu dobio otkaz, i da ljekari imaju lične razloge zbog kojih žele da angažman nastave u nekoj drugoj ustanovi.

„Istina je da je, generalno, mnogo manje ljekara napustilo ZHMP, pa i crnogorski zdravstveni sistem ove godine, nego što je to bio slučaj prethodnih kada se odlazak ljekara mjerio desetinama onih koji su napuštali ne samo ustanove, već odlazili u druge zemlje“, rekao je Niković.

Kako je naveo, novim programom usavršavanja i edukacija očekuje se uvođenje novog kadra i specijalističkih studija koji će uticati na to da ljekari ostaju da rade u ustanovama i računaju na usavršavanje vještina i kompetencija .

Prema riječima Nikovića, raduje i riješenost zdravstvenih vlasti, prije svih ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, da se poboljšaju uslovi rada i zarade svim zdravstvenim radnicima.

„Sve te okolnosti značajno će doprinijeti atmosferi u kojoj ljekari rado ostaju i rade u svojoj zemlji kao najvredniji dio zajednice čiji doprinos je nezamjenljiv“, zaključio je Niković.

Bonus video: