Lalević: I nova vlada škrta prema Beranama

Opredijeljeno svega 90.000 eura za izgradnju lokalne infrastrukture. Taj iznos je dovoljan za svega kilometar i po asfaltiranja nekog seoskog puta

10057 pregleda 12 komentar(a)
Zgrada opštine Berane, Foto: Rabrenovic
Zgrada opštine Berane, Foto: Rabrenovic

Potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević ocijenio je da su opredijeljena sredstva iz državnog budžeta za ovu godinu zanemarljiva u odnosu na ono što su stvarne potrebe te siromašne sjeverne opštine i njenih stanovnika, odnosno da je i nova Vlada škrta prema Beranama.

On ističe da je “krajnje zabrinjavajuće što imamo tako mali broj projekata koji je predviđen za finansiranje iz državnog kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova za našu opštinu”.

”Svi predloženi projekti su dio Strateškog plana opštine Berane i smatramo da Vlada treba da ih uzme u razmatranje i uvrsti u budžet za 2021. i 2022. godinu, ukoliko istinski misli da razvija i sjever naše države”, kazao je Lalević.

Vlada je, na primjer, preko Uprave javnih radova za ovu godinu Opštini Berane opredijelila svega 90.000 eura za realizaciju kapitalnih projekata, odnosno za modernizaciju i izgradnju lokalne infrastrukture. Taj iznos je dovoljan, međutim, za svega kilometer i po asfaltiranja nekog seoskog puta, “i to u tanjem sloju”, kako to komentarišu Beranci.

Lalević navodi da se iskreno nada da će rebalansom državnog budžeta Opština Berane dobiti dodatna sredstva za realizaciju kapitalnih investicija.

”Кompletna dokumentacija o kandidovanim projektima za 2021. godinu, koju je Opština Berane uputila Vladi Crne Gore, dostavljena je poslanicama iz Berana iz vladajuće većine, kako bi kroz poslanička pitanja, diskusije i podnošenje amandmana na rebalans budžeta Odboru za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore, pokušali da uvećaju iznos sredstava za realizaciju bar nekih od projekata koje je Opština Berane predložila. Nadamo se da će i Ministarstvo finansija i Vlada na taj način rebalansom ispraviti ovu nepravdu prema našoj opštini”, kazao je Lalević.

Lalević
Lalevićfoto: Tufik Softić

On kao otežavajuću okolnost navodi i to što su i sredstva iz egalizacionog fonda za Opštinu Berane značajno smanjena.

Lalević objašnjava da egalizacioni fond predstavlja značajan prihod, i gotovo iznosi trećinu opštinskog budžeta, a u ranijim godinama i preko 40 odsto ukupnog budžeta.

”S obzirom na tu činjenicu da je definitivno taj prihod od krucijalnog značaja za normalno funkcionisanje, moramo napomenuti da je na osnovu novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a nadalje i Pravilnika o načinu raspodjele sredstava iz egalizacionog fonda i načinu korišćenja neraspoređenih sredstava fonda, našoj opštini u značajnoj mjeri umanjena raspodjela egalizacionog fonda u odnosu na raniji zakon i pravilnik, pa je sa nekadašnjih 12,66 procenata ukupnih sredstava egalizacionog fonda u 2018. godini, procenat pao na 9,5 odsto i konačno u 2021. godini 9,05 odsto”, kazao je Lalević.

Opštini Berane je 2018. godine iz egalizacionog fonda pripalo 12,66 odsto, odnosno 4.395.000 eura (stari zakon i pravilnik). Već 2019. godine taj procenat pada na 9,67 odsto, ili 3.617.000 eura (manje 778.000,00 eura). 2020 godine - 9,58 odsto, to jest 3.280.000 eura (manje 337.000 eura), 2021. godine 9,05 procenata - 3.167.000 eura (ili manje 113.000 eura).

”Znajući da sredstva egalizacionog fonda na godišnjem nivou iznose oko 35 miliona eura, lako je proračunati da je novim zakonom i pravilnikom opština Berane dobila umanjenje od preko milion eura na godišnjem nivou, a u pitanju su tri godine od 2018-2021, pa samim tim novim Zakonom smo za posljednje tri godine dobili manje preko tri miliona eura, što je na nivou jednogodišnjeg prihoda od egalizacionog fonda, znači cio jedan jednogodišnji prihod manje za zadnje tri godine”, kaže Lalević.

On je i prethodnih godina u javnosti poznat po tome što je oštro kritikovao odnos države prema Beranama. Dok su susjedne opštine dobijale milione eura iz kapitalnog budžeta, Berane je dobijalo minorne iznose izražene u desetinama hiljada, ili tek nekoliko stotina hiljada eura.

Ali, to je bilo za vlasti Demokratske partije socijalista i tada je taj grad kažnjavan za to što je bio jedina opoziciona opština na sjeveru i što je osam godina u svim izbornim ciklusima, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim, do nogu tukao DPS, onda kada to nikom nije polazilo za rukom. Iz tog grada su krenuli tektonski potresi koji su definitivno promijenili političku sliku Crne Gore. Berane je i dalje grad sa stopom zaposlenosti koja je među najnižima u Crnoj Gori. I dalje je to grad u kome nema ni naznake za kapitalne investicije i nova radna mjesta. Grad iz koga se i dalje više odlazi, nego što se dolazi, odnosno gdje su negativni migracijski trendovi još uvijek nezaustavljivi.

Bonus video: