Platforma #Učidoma na raspolaganju učenicima i nastavnicima i u novoj školskoj godini

Promjena adrese, ali će časovi biti onlajn

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta potvrdili “Vijestima” da je nalog na YouTube suspendovan, jer je prijavljeno kršenje autorskog prava

34705 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Platforma #Učidoma biće na raspolaganju učenicima i nastavnicima i u novoj školskoj godini, možda će biti promijenjena adresa sa koje se pristupa platformi, a sadržaj - preko 8.000 snimljenih nastavnih sadržaja, koji je skladišten na YouTube servisu, postavlja se na domaći server.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), odgovarajući na upit u vezi sa načinom na koji bi nastava bila organizovana ukoliko nadležni odluče da se časovi usljed epidemije koronavirusa odvijaju onlajn.

Nedugo od početka epidemije u Crnoj Gori, u martu 2020, predstavljena je platforma #Učidoma, koja je poslužila kao podrška sistemu obrazovanja i zahvaljujući kojoj je nastava iz učionica preseljena u domove đaka.

#Učidoma sastoji se od vebsajta www.ucidoma.me, gdje su korisnici - učenici, roditelji... birali razred i potom i video materijale koje su željeli da pogledaju i poslušaju. Izborom video materijala, korisnik je izlazio sa #Učidoma i prelazio na YouTube, video platformu kompanije Google, gdje su sadržaji i postavljeni.

Krajem jula, više roditelja i nastavnika koji su učestvovali u kreiranju sadržaja, požalilo se da video materijali više nisu dostupni - kada korisnik pokuša da putem vebsajta www.ucidoma.me dođe do video lekcija, koje su objavljene na pripadajućem YouTube kanalu, dobija poruku da je korisnički nalog ukinut.

Iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić, nezvanično su “Vijestima” potvrdili da je nalog suspendovan jer je prijavljeno kršenje autorskog prava, da su se više puta obratili kompaniji Google. Kazali su i da ne isključuju mogućnost da nalog bude vraćen i da sadržaj ponovo bude dostupan na YouTube servisu, ali da su u međuvremenu isti sadržaj počeli da prebacuju i na domaći server, kako ne bi zavisili od treće strane.

Za krajnje korisnike - đake i roditelje, neće biti razlike u korišćenju servisa - oni će i dalje platformi pristupati putem vebsajta i, kao i dosad, na vebsajtu birati željeni razred i potom, kao i dosad, birati video lekciju.

”Moguće je i da adresa umjesto ucidoma.me ubuduće bude ucidoma.edu.me”, kazali su iz resora prosvjete.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori ozvaničena je sredinom marta prošle godine. Već krajem mjeseca iz resora prosvjete, na čijem je čelu tada bio Damir Šehović, najavili su da će učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju biti internet servis za učenje na daljinu, kako bi u vrijeme širenja koronavirusa imali “i zdravlje i znanje”.

Postavljen je vebsajt www.ucidoma.me, a lekcije u čijem je snimanju učestvovalo preko 100 predavača, emitovane su na televiziji i bile dostupne na YouTube kanalu “Uči doma”. Crnogorski đaci nastavu od kuće pratili su već od 23. marta.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje tadašnjeg resora prosvjete i partnera, među kojima je “Amplitudo”. “Vijestima” su tada kazali da je “Amplitudo” za realizaciju ideje ustupio skoro sve firmine kapacitete - iskustvo, znanje i 70 zaposlenih.

Snimljeni materijali, osim što su bili dostupni na YouTube servisu, emitovani su i putem više televizijskih kanala.

Iz MPNKS tokom predstavljanja novih mjera prije nekoliko dana, saopštili su da će do početka školske godine biti postavljena nova platforma, da će se ona i dalje zvati “Uči doma”, ali da će funkcionisati na “malo savremeniji način”.

U toku prošle godine, kada je proglašena epidemija koronavirusa i nastava se dijelom odvijala putem interneta, osim što su đacima bile dostupne video lekcije, nastavnici su sa djecom komunicirali koristeći različite internet servise - Google Classroom, Teams, Viber...

Iz resora prosvjete “Vijestima” su kazali da nemaju zakonski osnov da bilo koga natjeraju da i u ovoj školskoj godini sa učenicima razmjenjuju materijale na drugi način, ali da je njihova preporuka da koriste Microsoft Teams. Za pristup Teamsu, koristi se Office365 nalog, koji imaju svi učenici i nastavnici. Sa tim nalogom, oni se prijavljuju na jedinstvenu adresu office365.com. Nakon prijave, đaci sa jednog mjesta komuniciraju sa svim nastavnicima i imaju pristup svim sadržajima i materijalima koje im nastavnici pripreme.

Kazali su i da, u saradnji sa Kancelarijom Unicefa, realizuju projekat “Primjena alata za online kolaboraciju i učenje (Office 365) i unapređenje Informacionog sistema obrazovanja (MEIS) – elektronske usluge”, u okviru kojeg je pokrenut set obuka za korišćenje aplikacije Microsoft Teams u nastavi,...

Detalji i uputstva dostupni su na www.digitalnaskola.edu.me.

Maska nije obavezna, ali je preporučljiva

Predškolske ustanove će vaspitno-obrazovni rad realizovati kao i do sada, dok će časovi u osnovnim i srednjim školama trajati 30 minuta.

To je juče utvrdila Radna grupa, u kojoj su bili predstavnici MPNKS, Instituta za javno zdravlje, prosvjetara i roditelja.

Saopšteno je da će pauza između časova trajati najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola. Mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu u školu su obavezni.

”Nošenje maski je stroga preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali MPNКS ne može vratiti iz škole nijedno dijete koje ne nosi masku, zbog njihovog zakonskog prava na obrazovanje”, precizira se u saopštenju.

Za djecu sa smetnjama u razvoju, koja su onemogućena da redovno pohađaju nastavu, biće organizovana online nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu.

”Sve škole dobile su od Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje uputstva koja su dužna da poštuju”, zaključuje se u saopštenju.