Nacionalni parkovi nastavljaju gazdovanje Solanom

”Vijestima” iz stečajne uprave potvrđeno da će NPCG produžiti ugovor o zakupu ulcinjske Solane na još nekoliko mjeseci

8516 pregleda 88 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Jasna Gajević
Foto: Jasna Gajević

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) produžiće ugovor o zakupu ulcinjske Solane na još nekoliko mjeseci, iako je upravni odbor tog preduzeća krajem jula donio odluku o prestanku saradnje, potvrđeno je “Vijestima” iz stečajne uprave.

Ugovor o zakupu Solane istekao je juče, a upravni odbor NPCG na čelu sa bivšom predsjednicom Marinom Jočić, prije skoro mjesec, odlučio je da odustane od daljeg angažmana i o tome obavijestio stečajnog upravnika Žarka Ostojića.

S obzirom da je stečajnoj upravi nedavno iz Opštine Ulcinj nezvanično saopšteno da lokalna vlast još uvijek nema pravni osnov da preuzme zakup, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložilo je NPCG da produže ugovor.

Ostojić nije mogao da precizira kada će i na koliko novi ugovor biti zaključen, ali je naveo da čeka akt iz NP o produženju zakupa.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni kazala je za “Vijesti” da je za sada to najbolje rješenje.

”To je teritorija koja se nalazi u opštini Ulcinj i lokalni parlament usvojio je odluku o njenoj zaštiti. Zato smo veoma zainteresovani da taj prostor u kontinuitetu bude zaštićen”, kazala Đoni.

Ona je podsjetila je da je Opština predložila stečajnoj upravi da organizuje sastanak nakon odluke Savjeta za privatizaciju da zemljište Solane ostane u državnom vlasništvu na kome bi bili predstavnici stečajne uprave, Vlade, Opštine, ali i akcionara.

”Moramo znati kako i kada će biti riješeno i njihovo pitanje. Tu su i bivši vlasnici i ostali povjerioci, nije to jednostavno a vidimo da je i Njemačka vrlo zainteresovana za taj prostor”, kazala je Đoni.

Vlada je na sjednici u julu usvojila zaključak kojim je zadužila ministarstva ekonomskog razvoja, finansija, ekologije i poljoprivrede da u saradnji sa drugim državnim organima u roku od 60 dana pripreme i dostave joj predlog za valorizaciju zemljišta Solane koja je u svojini države Crne Gore.

”Vijesti” su ranije objavile da bi Crna Gora i Njemačka uskoro mogle da zaključe ugovor o unapređenju poslovne saradnje u oblasti održivosti prirodnih potencijala, koji bi bio usko vezan za Solanu i ticao se ulaganja u obnovu proizvodnje soli i očuvanja ekonomskog rizorta. To piše u izvještaju Komisije za procjenu tržišne vrijednosti imovine, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Savjet za privatizaciju je na osnovu mišljenja Komisije za procjenu tržišne vrijednosti imovine, 21. jula donio odluku da cjelokupna imovina solane na skoro 15 miliona kvadrata, ostane u državnom vlasništvu.

Ta odluka je izazvala bijes i nezadovoljstvo kod većinskih i manjinskih akcionara, ali i stečajne uprave koja je najavila tužbe kod nadležnih sudova.

Manjinski akcionari tvrde da će zbog odluke Savjeta šteta po građane Crne Gore biti oko 200 miliona eura. Solana ima oko 18,5 hiljada akcionara.

Međutim, odluku Savjeta pozdravio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, što korespondira sa ambicijama njegove države da aktivno učestvuje u budućoj zaštiti područja Solane i obnovi proizvodnje.

On je kazao da je odluka da Solana bude u državnom vlasništvu, važan korak za ispunjenje završnih mjerila poglavlja u oblasti životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Njegova prethodnica na toj funkciji Gudrun Štajnaker nosi najveće zasluge što je Solana umjesto gradsko građevinskog zemljišta proglašena za park prirode.

Iako je ulcinjski odbor SDP podnio inicijativu da Štajnaker zbog svih zasluga postane počasni građanin najjužnije opštine, to se još nije desilo.

Stečaj u Solani je uveden 2005. godine, a pošto nije uspio petogodišnji plan reorganizacije, ponovo je uveden 2011. godine.

NPCG su zakupci Solana od 2016.godine i zapošljavaju 15 radnika od kojih je njih 10 bivših radnika Solane

Ulcinjska Solana posljednju berbu soli imala je 2013. godine.

Bonus video: