GA: Ministarstva da objave javne pozive za finansiranje NVO

U otvorenom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću, iz GA naveli su da se u skladu sa Zakonom o NVO, javni konkurs objavljuje do 1. marta u godini za koju se vrši raspodjela sredstava i da se već mnogo kasni sa pozivima

7043 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) pozvala je Vladu Crne Gore da donese odluku da nadležna ministarstva završe proces izbora komisija i da bez odlaganja objave javne pozive za finansiranje nevladinih organizacija (NVO).

U otvorenom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću, iz GA naveli su da se u skladu sa Zakonom o NVO, javni konkurs objavljuje do 1. marta u godini za koju se vrši raspodjela sredstava i da se već mnogo kasni sa pozivima.

Kako su kazali, to uzrokuje suočavanje mnogih NVO sa problemima vezanim za njihovu održivost, a takođe dovodi u težak položaj i korisnike (ciljne grupe) NVO-a u Crnoj Gori.

„U skladu sa Zakonom o NVO, država obezbjeđuje sredstva za finansiranje projekata i programa u oblastima od javnog interesa koje realizuju NVO, u iznosu od najmanje 0,3 odsto tekućeg godišnjeg budžeta“, navodi se u pismu.

Iz GA su kazali da se oblastima od javnog interesa u skladu sa tim Zakonom smatraju socijalna i zdravstvena zaštita, smanjenje siromaštva, zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o djeci i mladima, pomoć starijim licima.

Oblasti od javnog interesa su, kako su naveli, i zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavina prava, razvoj civilnog društva i volonterizma, evroatlantske i evropske integracije Crne Gore, institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje, nauka, umjetnost, kultura, tehnička kultura, zaštita životne sredine.

Dodaje se da su od javnog interesa i poljoprivreda i ruralni razvoj, održivi razvoj, zaštita potrošača, rodna ravnopravnost, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i borba protiv bolesti zavisnosti.

Iz GA su ocijenili da je zbog toga jasno koliko i korisnici NVO-a gube zbog toga što još nijesu raspisani konkursi.

„Država je prema ovom zakonu u obavezi i da obezbijedi posebna sredstva za finansiranje projekata i programa NVO u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, u iznosu od 0,1 odsto tekućeg godišnjeg budžeta“, navodi se u pismu.

Bonus video: