Plužinski vatrogasci intervenisali 54 puta, izgorjela i stara škola u Brljevu: Dok ugase požar, izbije novi

Tokom jula i avgusta plužinski vatrogasci intervenisali 54 puta, izgorjela i stara škola u Brljevu

5059 pregleda 3 komentar(a)
Vatra prijetila i kućama, Foto: SZS
Vatra prijetila i kućama, Foto: SZS

Tokom jula i avgusta vatrogasci iz Plužina imali su 54 intervencije na 19 lokaliteta, a iako su trenutno aktivni požari na brdu Božur-Boričje, u Borkovićima, kao i u Košari i Suvodolu, prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Mirka Cicmila svi su za sada pod kontrolom.

”U julu je bilo 20 intervencija na osam lokaliteta. Gorjele su livade i šume, a imali smo požar u kome su izgorjela četiri pomoćna objekta u Breznima, kao i pomoćni objekat za stanovanje u selu Kovači. Bila su i dva požara na deponiji smeća. U avgustu su bile 34 intervencije i to na 11 lokaliteta, gdje su uglavnom gorjele livade i šume”, kazao je Cicmil “Vijestima”.

Cicmil
Cicmilfoto: SZS Plužine

Prema njegovim riječima, u avgustu je izgorjela zgrada stare škole u selu Brljevo, požar je izbio i na jednom pomoćnom objektu u selu Goranjsko, a imali su i jednu intervenciju zbog požara na putničkom vozilu.

”Najteže je bilo u Breznima gdje smo imali veliki problem sa deponijom pilotine koja je gorjela u krugu pilane. Pri jakom vjetru požar se širio na sve strane. Imali smo tešku situaciju i na Brljevu gdje je bio veliki šumski požar pri čemu su bile ugrožene kuće”, kazao je Cicmil.

Plužinska Služba zaštite i spašavanja raspolaže sa devet vatrogasaca koji su svakodnevno na terenu, a pomoć u gašenju požara imaju i od rendžera Parka prirode “Piva”, lugara iz Uprave za šume, kao i od mještana, dok im je Komunalno Plužine stavilo na raspolaganje cisternu za dopremanje vode.

Bonus video: