Glavni grad: Netačne tvrdnje Mrdović, još jedna NVO aktivistkinja se toplo preporučuje da bude Vladina

"Od 1. jula 2018. godine do 31. decembra 2020. godine došlo je do smanjenja broja zapošljenih u organima uprave i službama Glavnog grada sa 745 na 709"

11509 pregleda 13 komentar(a)
Sjedište Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Sjedište Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Glavni grad Podgorica saopštio je danas da je pravna savjetnica pri nevladinoj organizaciji (NVO) Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović iznijela niz netačnih tvrdnji u vezi sa brojem zaposlenih u sistemu Glavnog grada.

Mrdović je ranije danas kazala da je Glavni grad umjesto da smanjuje uvećao broj zaposlenih za oko sedam odsto.

Iz Glavnog grada su kazali da se Plan optimizacije javne uprave Crne Gore odnosi na period od 2018. do 2020. godine, a ne na 2017. godinu, kako Mrdović navodi.

"Nadalje, društva sa ograničenom odgovornošću, kakva su preduzeća čiji je osnivač Glavni grad, ne podliježu Planu optimizacije javne uprave, jer ovaj oblik obavljanja privredne djelatnosti nikako ne može biti dio javne uprave. Spajanje podataka o zapošljenima u privrednim društvima i gradskoj upravi, kroz manipulisanje činjenicama, gospođa Mrdović pokušava diskreditovati Glavni grad, a javnosti plasirati netačne i pogrešno interpretirane informacije", ističe se u saopštenju Glavnog grada.

Oni su dodali da nije istinita ni tvrdnja Mrdović da Glavni grad nije ispunio indikatore iz Plana optimizacije.

"Uvidom u elektronsku kadrovsku evidenciju utvrđeno je da je na dan 1. jul 2018. godine ukupan broj zapošljenih u organima uprave i službama Glavnog grada 745, na 31. decembar 2018. godine 719 zapošljenih, na 31. decembar 2019. godine 715 i na 31. decembar 2020. godine 709 (a ne 716 kako navodi gospođa Mrdović, što je još jedna neistina). Dakle, od 1. jula 2018. godine do 31. decembra 2020. godine došlo je do smanjenja broja zapošljenih u organima uprave i službama Glavnog grada sa 745 na 709", piše u saopštenju.

Iz Glavnog grada su poručili i da je izvještajem Državne revizorske institucije o tematskoj reviziji Naplata i evidencija sopstvenih prihoda u lokalnim samoupravama, Glavnom gradu npr. sugerisano da izvrši popunu radnih mjesta u Upravi lokalnih javnih prihoda, što se kako dodaju apsolutno kosi sa onim što predstavnica NVO Akcija za socijalnu pravdu pokušava predstaviti kao gomilanje gradske administracije.

"U Planu optimizacije navedeno je i to da je potrebno da se osiguraju neophodni kadrovski kapaciteti za uspješno ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU. I upravo u skladu sa tim došlo je do reorganizacije pojedinih organa, a ne, kako gospođa Mrdović zlonamjerno tumači, osnivanja novih. Tako smo umjesto Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj dobili Sekretarijat za komunalne poslove i Sekretarijat za saobraćaj, umjesto Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, Sekretarijat za preduzetništvo i Sekretarijat za socijalno staranje, itd. Treba istaći i to da je prestala da postoji Služba menadžera, kao i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, a sve u skladu sa aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, što je dovelo do preraspodjele službenika u druge organe", kazali su iz Glavnog grada.

Poručuju i da su u obavezi da reaguju i na konstatciju o broju stanovnika u Podgorici.

"Opšte je poznata činjenica da Podgorica bilježi permanentenu stopu rasta broja stanovnika i potpuno je logično da se kontinuranim širenjem grada uvećavaju i potrebe za njegovim održavanjim i pružanjem servisa i usluga građanima koje su u nadležnosti Glavnog grada. To govore svi dosadašnji zvanični podaci. Građanima ostavljamo da prosude kakva namjera stoji iza saopštenja gospođe Mrdović, a budući da analiza podataka u svakoj drugoj rečenici ima osvrt na aktuelnog gradonačelnika i partiju koja je nosilac vlasti u Podgorici, naše je mišljenje da se još jedna nevladina toplo preporučuje da postane Vladina aktivistkinja", zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Bonus video: