Direktori klinika u KCCG nelegalno na pozicijama?

Iz KCCG deset dana ne odgovaraju na pitanje da li su rukovodioci bez pravnog osnova na tim funkcijama, Inspekcija se ne izjašnjava o prijavama

48308 pregleda 173 reakcija 14 komentar(a)
Direktori klinika navodno nezakonito na funkcijama, Foto: BORIS PEJOVIC
Direktori klinika navodno nezakonito na funkcijama, Foto: BORIS PEJOVIC

Više direktora klinika u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nemaju pravni osnov da budu na toj funkciji, nakon što su im istekla rješenja kojim su imenovani za vršioce dužnosti na period od šest mjeseci.

Izvori “Vijesti” potvrdili su da najmanje pet direktora nije potpisalo nove ugovore o radu, pa su sada, navodno, nelegalno na pozicijama rukovodilaca klinika.

Iz KCCG “Vijestima” ni nakon deset dana nisu odgovorili da li su vršioci dužnosti direktora potpisali nove ugovore o radu, kome je istekao mandat od šest mjeseci u junu ove godine, da li je produžen i, ukoliko nije, kakav je njihov pravni status na klinikama.

O ovom slučaju navodno je obaviještena i Inspekcija rada, ali ni iz Uprave za inspekcijske poslove nisu odgovorili da li im je prijavljeno da su pojedinim direktorima u KCCG istekli v.d. mandati i da su i dalje na tim pozicijama, ali bez novih rješenja, odnosno nezakonito. Nije odgovoreno ni da li je sproveden nadzor i šta je utvrđeno.

Prema informacijama “Vijesti”, funkciju vršioca dužnosti direktora suprotno propisima navodno pokriva Vladimir Vučeljić, koji rukovodi Hirurškom klinikom, dok je u istoj situaciji i Đorđije Krnjević koji je na čelu Interne klinike, Slavica Đurović koja obavlja funkciju v.d. direktorice Klinike za otorinolaringologiju. Šestomjesečni ugovor istekao je navodno i v.d. direktorici Klinike za dermatovenerologiju Mirjani Bakić, v.d. direktorici Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sonji Nejkov, v.d. direktoru Klinike za neurologiju Slaviši Peruničiću...

Prema Statutu KCCG, direktore klinika odnosno organizacionih jedinica imenuje i razrješava direktor te ustanove, u ovom slučaju Ljiljana Radulović, koji joj odgovaraju za rad.

Njihova obaveza je da organizuju i rukovode radom jedinica, sprovode planove i programe rada i razvoja organizacionih jedinica, odgovaraju za stručni rad, iskorišćenost kapaciteta, kadrova i opreme, rukovode stručnim kolegijumom, brinu o radnoj disciplini i obavljaju druge poslove od značaja za funkcionisanje klinika...

Po dolasku na funkciju, Radulović je smijenila više direktora klinika KCCG i poručila da nije u pitanju revanšizam, kao i da će “smijeniti samu sebe” kad ni ona “ne bude radila kako treba”.

Ona je u februaru ove godine istakla da će se promjene dešavati sve dok najveća zdravstvena ustanova u državi ne bude funkcionisala kako je neophodno, da bi pružili najbolju zdravstvenu njegu pacijentima.

”U tom smislu, kada vidim da ni ja ne mogu da radim kako treba, samu ću sebe da smijenim”, kazala je ona tada za Radio-televiziju Crne Gore.

Prilikom smjene pojedinih rukovodilaca, Radulović je saopštila da im treba svježa energija.

U nedavnoj izjavi za “Vijesti”, ona je poručila da “niko nije rođen u fotelji”.

”Poruka odavno poznata naprednom svijetu sad se, srećom, naglas izgovara i čita i u našoj Crnoj Gori. Suočavanje s tom činjenicom je ‘skandalozno’ samo onima koji ne mogu da prežale što su bivši i što je već u samo prvih šest mjeseci, uprkos ograničenjima kakvih nije bilo prošle godine, pokazalo i dokazalo da KC bez njih bolje i više radi. Nova imenovanja, smjene ili ostavke su, u sređenim sistemima ka kojima koračamo, logičan slijed isključivo na osnovu profesionalnih postignuća, samoprocjene ličnih mogućnosti i ocjene kvaliteta rada od strane nadležnih. Bilo ih je u Kliničkom centru, biće ih još. Promjene ne znače obustavu procesa rada već njegovo unapređenje”, zaključila je Radulović.

Bonus video: