"Pitanje maski se ne može riješiti preporukama, sjutra će prosvjetni radnici biti odgovorni za neželjene posljedice"

"Znamo da je maska "nužno zlo", da je smetnja u nastavi, da najveći problem stvara onima koji moraju da pričaju dok je nose. A to smo upravo mi, nastavnici"

18075 pregleda 497 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zabrinuti smo različitim stavovima Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) povodom nošenja maski u školama, saopšteno je danas iz Izvršnog odbora Gradskog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) Podgorica.

Povezani članci

24. Avgust 2021.

Časovi u školama 30 minuta, maska može i ne mora

"Znamo da po ovom pitanju postoje različiti stavovi i u javnosti, među roditeljima, nastavnicima. Znamo da je maska "nužno zlo", da je smetnja u nastavi, da najveći problem stvara onima koji moraju da pričaju dok je nose. A to smo upravo mi, nastavnici. Ipak , kao prosvjetni radnici i kao organizacija koja štiti prava prosvjetnih radnika zahtijevamo ozbiljan pristup situaciji u kojoj može biti ugroženo zdravlje i život učenika i prosvjetnih radnika", ističe se u saopštenju Gradskog odbora SPCG Podgorica koje potpisuje predsjednik Slobodan Savović.

Oni su dodali da ih "brine što se od odgovornosti unaprijed odriču i IJZ i MPNKS".

Gospodo, preporuke koje šaljete ovih dana u javnost nijesu isto što i obaveze kroz norme i pravila. Ne možemo početi novu školsku godinu, niti riješiti pitanje nošenja maski preporukama, jer ćemo doći u situaciju da sjutra jedino prosvjetni radnici budu odgovorni za neželjene posledice pandemije.Tražimo konkretne odluke i preuzimanje odgovornosti za njih. Izvršni odbor će inicirati vanrednu sjednicu Gradskog odbora prije početka školske godine , na kojoj će se predložiti konkretan odgovor na preporuke IJZ i MPNKS", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: