Plaža na Adi sačuvana od erozije, nestao dio prema ušću

"U pravcu ušća desnog rukavca rijeke Bojane, došlo je do značajnijeg smanjenja plaže", navode iz ministarstva

4886 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MEPG
Foto: MEPG

Hitne mjere privremene sanacije plaže na Adi, koja je zimus bila ugrožena erozijom, dale su rezultate i predstavljaće dobru osnovu za definisanje konačnog rješenja. To je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na osnovu informacija iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje sprovodi redovne kontrole stanja plaže na Adi.

„Konstatovano je da na lijevoj strani napera nije došlo do značajnijih promjena nakon nasipanja plaže. Međutim, u pravcu ušća desnog rukavca rijeke Bojane, došlo je do značajnijeg smanjenja plaže“, saopšteno je iz Ministarstva.

Autor projekta hitnih mjera dr prof Sava Petković iz Beograda, dodaje se u saopštenju, naveo je da u proljetnjem i ljetnjem periodu dominiraju talasi iz zapadnog pravca, te da se i moglo očekivati blago smanjenje površine plaže lijevo od napera.

„Naime, struje indukovane dejstvom talasa nose pijesak u pravcu Abanije. Plaža koja je bila formirana desno od napera, u zoni ušća desnog rukavca, bila je posljedica velikih voda rijeke Bojane nakon izgradnje napera, dakle, tokom zimskog perioda. Bojana je tada unosila velike količine pijeska koji se taložio u relativno mirnoj vodi desno od napera, te je ta plaža, na neki način, ''kolateralna'' dobit izgradnje napera, koji je izgrađen s ciljem obezbjeđivanja plaže ispred bungalova, odnosno omogućavanja turističe sezone ove godine“, stoji u saopštenju.

Ada bungalovi
foto: MEPG

Petković je kazao da tokom ljeta, zbog niskih vodostaja i malih proticaja, Bojana unosi veoma male količine pijeska u more, pa je plaža desno od napera je postala veoma ''ranjiva''.

„Naime, talasi iz zapadnog pravca polako erodiraju pijesak koji je nakon izgradnje napera tu istaložen. Međutim, može se očekivati da će tokom narednog jesenjeg i zimskog perioda biti ponovo formirana plaža na tom mjestu“, istakao je Petković.

Ocijenio je da je dobro što nijesu oštećene vreće sa pijeskom i pored veoma visokih temperatura, što prema njegovim riječima, znači da bi se u slučaju potrebe, naper mogao koristiti u predstojećem zimskom periodu.

„Potrebno je naglasiti da plaža desno od napera nije ni bila predmet projekta hitnih mjera na Adi. Međutim, ukoliko se tokom jesenjeg i zimskog perioda ponovo bude formirala prostrana plaža kao što se očekuje, mogu se pred narednu ljetnju sezonu preduzeti mjere da se i ta plaža sačuva“, piše u saopštenju.

Navodi se da su te informacije značajan input za buduće definisanje konačnog rješenja, kao i za pripremu za sljedeću sezonu, ukoliko se učinak napera pokaže u potpunosti efikasnim.

„Takođe je u toku angažman međunarodnog eksperta za pitanja obalne i morske erozije uz podršku IPA projekta koji će revidovati i dati drugo mišljenje na Studiju zaštite posebno u pogledu predloženih rješenja, dok će biti organizovana i radionica sa svim zainteresovanim stranama na temu erozije na Adi Bojani“, stoji u saopštenju.

Bonus video: