Vlada: Požarna sezona spremno dočekana, nije potrebna međunarodna pomoć

Ocijenjeno je da su opštinske službe zaštite, Direktorat za zaštitu i spašavanje i drugi subjekti sistema ispoljili krajnje profesionalan odnos

15628 pregleda 856 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je na danas održanoj sjednici usvojila Informaciju o stanju požara u Crnoj Gori, u kojoj se navodi da je požarna sezona 2021. dočekana spremno i da se odgovorno pristupilo sprovođenju preventivnih aktivnosti, kao i pripremi svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava i opreme, koja su dovedena u funkcionalno stanje.

Ocijenjeno je da su opštinske službe zaštite, Direktorat za zaštitu i spašavanje i drugi subjekti sistema ispoljili krajnje profesionalan odnos, te da svojim djelovanjem do sada uspijevaju da drže stanje požara pod kontrolom.

"Zahvaljujući tome nije izgubljen nijedan ljudski život, nije izgorio niti jedan stambeni objekat, a najveći dio izgorjelih površina čine nisko rastinje i trava, dok je samo manji dio šuma. Takođe, u ovom trenutku nemamo niti jedan aktivan požar u zaštićenim područjima nacionalnih parkova", navodi se u saopštenju Vlade.

Planirano je da, ukoliko dođe do eskalacije požara većih razmjera, Operativni štab za zaštitu i spašavanje bude u stalnom zasjedanju i angažuje jedan broj vozila i vatrogasaca-spasilaca iz opština koje u tom trenutku imaju manji požarni rizik, a koji bi bili stacionirani u ugroženim opštinama koje imaju odgovarajuće smještajne kapacitete, što je i do sada u nekoliko navrata bio slučaj, kako bi se podigao nivo efikasnosti i brzine reagovanja, te omogućila zamjenjivost vatrogasaca-spasilaca na terenu.

Konstatovano je da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem međunarodne pomoći po osnovu sporazuma o bilateralnoj saradnji sa susjednim državama ili putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Evropske unije i NATO-a. Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da prati situaciju na terenu i, ukoliko bude neophodno, odmah informiše Vladu o potrebi slanja zahtjeva za pomoć drugim državama i organizacijama.

Bonus video: