Zavjet ćutanja oko ekipe nedodirljivih

Specijalno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu MANS-a protiv Đukanovića, Kneževića, Mihailovića, Mitrovića i Bana

59351 pregleda 358 reakcija 61 komentar(a)
MANS je predsjednika i njegove partnere sumnjičio da su stvorili kriminalnu organizaciju:  Katnić i Đukanović (u sredini), Foto: Savo Prelević
MANS je predsjednika i njegove partnere sumnjičio da su stvorili kriminalnu organizaciju: Katnić i Đukanović (u sredini), Foto: Savo Prelević

Specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić odbacio je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Podgoričana Dušana Bana i Željka Mihailovića i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića, zbog osnovane sumnje da su na organizovan način počinili krivično djelo pranje novca.

MANS je Đukanovića i njegove partnere sumnjičio da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je za cilj imala da se prikrije porijeklo novca u iznosu od 1,5 miliona eura koji je poslužio kao garancija u vidu keš kolaterala za kredit firme Mila Đukanovića kojim je on kasnije kupio akcije Prve banke.

Iz MANS-a upozoravaju da SDT Katnić nastavlja da u tajnosti sprovodi postupke koji kao po pravilu za rezultat imaju eliminisanje bilo kakve sumnje u Đukanovića, njegovu porodicu ili političku partiju:

”Sumnjamo da se radi o novom pokušaju ‘pranja biografije’ predsjednika Đukanovića, koje je otpočelo još sa slučajem Telekom, nastavljeno odbacivanjem krivične prijave zbog garancija za KAP, kupovinu glasova na izborima, pa sve do slučaja kupovine akcija Prve banke”, poručuli su iz te NVO.

Ističu da je, nakon dvije i po godine izviđanja, Milivoje Katnić lično je odbacio krivičnu prijavu koju je MANS podnio protiv Đukanovića, Kneževića, Bana i Mihailovića, te Mitrovića. U šturom obrazloženju koje je dostavljeno MANS-u, Katnić navodi da nakon sprovedenog izviđaja ‘ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili predmetno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti’. U rješenju koje je lično potpisao, Katnić navodi da je tokom izviđaja korišćena i međunarodna pravna pomoć od nadležnih organa Švajcarske, ali da nakon pregleda dokumentacije nije našao osnov za nastavak postupka protiv prijavljenih.

Đukanović i Katnić
Đukanović i Katnićfoto: djuric zoran

Iz MANS-a podsjećaju da je Đukanović 11. jula 2007, kao vlasnik firme Capital Invest Podgorica, sa Pireus bankom SA London potpisao ugovor o kreditu od 1,5 miliona eura, za šta je banka tražila dodatnu garanciju u vidu keš kolaterala.

”Đukanović je garanciju obezbijedio istog dana u dogovoru sa Duškom Kneževićem, preko njegove firme Comsel Limited sa Kipra. Iznos od 1,5 miliona eura koji je poslužio kao garancija Đukanoviću su na račun firme Comstel limited prebacila Đukanovićeva ‘dva prijatelja’ Dušan Ban i Željko Mihailović. Nakon dobijanja kredita od Pireus banke, 3. avgusta 2007, Đukanović preko svoje firme Capital Invest kupuje akcije Prve banke koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata, Aca Đukanovića. Akcije su kupljene pod povoljnim uslovima, za cijenu od 127 eura po akciji”, kaže Milovac.

Đukanović obmanjivao javnost, a SDT-u treba da vjerujemo na riječ

U MANS-u ističu da je Đukanović u kontinuitetu obmanjivao javnost o tome kako je zapravo njegova firma uzela londonski kredit.

”Tako je tokom premijerskog sata 21. novembra 2013, Đukanović u svojstvu premijera u Skupštini Crne Gore izjavio da nema nikakvog depozita za dobijanje kredita od Pireus banke i da je kredit dobio na osnovu svog ugleda”.

Sa druge strane, ističu u MANS-u, SDT-u Milivoju Katniću nije bilo sumnjivo ni to što su prijavljeni Ban i Mihailović sa firmom Kneževićevom kiparskom firmom zaključili prividni - simulovani pravni posao, odnosno ugovor o investiranju, a novac je korišćen za druge namjene - kao garancija u vidu keš kolaterala za kredit Đukanovića.

”MANS je u svojoj prijavi Katniću skrenuo pažnju i na to da su prijavljeni Ban i Mihailović vodili su firmu Mia iz Uba, koja je u vlasništvu Stanka Subotića, takođe Đukanovićevog prijatelja, a preko koje je, sumnja se, obavljan tzv. tranzit cigareta. Zagrebački ‘Nacional’ objavio je svojevremeno svjedočenje jednog od insajdera iz posla sa cigaretama, Srećka Kestnera, koji je javno saopštio da su Ban i Mihailović kumovi Đukanovića, koji su ubirali taksu u gotovini, ‘doslovno u torbama’, da su uzimali 15 odsto profita ove firme, a sam Đukanović 10 dolara po paketu cigareta”, navode iz MANS-a.

Pored toga, ističu iz te NVO, odbjegli biznismen, Duško Knežević je Bana i Mihajlovića takođe označio kao prijatelje Đukanovića “iz posla tranzita cigara” i da zato oni nijesu mogli da se Pireus banci prikažu kao kredibilni klijenti i da prođu provjeru (intenational compliance).

MANS je Katniću ukazao i na ulogu Predraga Mitrovića, tadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, koji se takođe sumnjiči da je prikrivao način pribavljanja novca koji je poslužio kao garancija Đukanoviću i njegovoj firmi za dobijanje kredita.

”Naime, Uprava je 17. avgusta 2007. javno saopštila da su akcije koje Đukanović ima kod Prve banke poslužile kao garancija za dobijanje kredita od Pireus banke, iako je Đukanović kredit dobio na osnovu garancije koju je položila firma Duška Kneževića Comsel Limited”, naglašavaju u toj NVO.

Napominju i da šturo obrazloženje koje je MANS dobio od Katnića ne sadrži ni približno dovoljno informacija na osnovu kojih se može cijeniti zakonitost postupanja tužioca u ovom slučaju.

”Već nam je ostavljena samo opcija da Milivoju Katniću vjerujemo na riječ da je preduzeo apsolutno sve da maksimalno istraži poslove predsjednika Đukanovića”, ocijenili su iz MANS-a.

Zavjet ćutanja i štit za predsjednika

Podsjećaju i na to da je MANS do sada tražio od SDT u više navrata da objavi kompletnu dokumentaciju o svom postupanju u slučajevima koji su od ogromnog interesa za javnost Crne Gore, naročito onim koji su rezultirali nepotvrđivanjem optužnica, odnosno njihovim odbacivanjem od strane nadležnog suda.

U MANS-u smatraju da bi ta vrsta informacija bila korisna za ocjenu Katnićevog rada i uopšte tužilaštva, a veća transparentnost bi dovela i do veće odgovornosti tužilaca za odluke koje donose, posebno u osjetljivim slučajevima koji uključuju visoke državne funkcionere.

”Nažalost, svjedoci smo da se to ne dešava, već i da u slučajevima koji su pravosnažno okončani, tužilaštvo djeluje kao tajna organizacija vođena ‘zavjetom ćutanja’, a ne interesom javnosti i pravom da zna. Nisu nam poznati tačni motivi tužioca Katnića da u kontinuitetu na ovakav način ‘štiti’ Đukanovića i njegove poslovne i političke saradnike, ali praksa u kojoj se čak i najosnovniji detalji ključnih istraga kriju od javnosti mora da postane prošlost. MANS će svakako, u skladu da Zakonom o krivičnom postupku, Vrhovnom državnom tužilaštvu uputiti pritužbu sa zahtjevom za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave”, zaključuju u toj NVO.

Bonus video: