Pejović: Privatizaciju Jadranskog sajma treba poništiti

Pokrenuta inicijativa da se jedan od najatraktivnijih prostora u Budvi, nastao tokom poslovne idile Mila Đukanovića, Svetozara Marovića i Duška Kneževića, stavi u funkciju kongresnog centra

9756 pregleda 7 komentar(a)
Gradnja na Jadranskom sajmu, Foto: Vuk Lajović
Gradnja na Jadranskom sajmu, Foto: Vuk Lajović

Namještenu privatizaciju Jadranskog sajma u Budvi treba hitno poništiti i stvoriti uslove da država, Opština Budva i bivši vlasnici postignu dogovor da jedan od najatraktivnijih prostora u metropoli turizma stave u funkciju kongresnog centra.

To je za “Vijesti” kazao lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović koji je incijativu te budvanske vladajuće partije adresirao na Komisiju za praćenje i kontrolu privatizacije Skupštine Crne Gore.

”Pozivam ovim putem, u ime budvanskih Demokrata, skupštinsku Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije da među svoje prioritetne poslove uzme u razmatranje privatizaciju Jadranskog sajma, gdje su se odavno stekli uslovi za poništenje ove namještene privatizacije, nastale u vremenu ljubavi i poslovne idile (Mila) Đukanovića, (Svetozara) Marovića i Duška Kneževića. Golim okom je odavno vidljivo da nisu ispunjeni investicioni uslovi i da prostor Sajma već decenijama predstavlja spomenik propale vlasti DPS-a. Takođe, odnos države prema bivšim vlasnicima koji s pravom potražuju svoju imovinu, bio je ignorantski i krajnje je vrijeme da oni dobiju satisfakciju za sve nepravde. Dakle, samo poništenje ove privatizacije stvoriće neophodne pretpostavke da država, Opština i bivši vlasnici uđu u zonu dogovora i time ovaj prostor stave u funkciju pravog kongresnog centra kakav opština Budva odavno zaslužuje”, poručio je Pejović.

Kompleksom od dva hektara na kome se nalazi pet oronulih sajamskih hala, gazduje firma “Jadranski sajama”, koju kontroliše odbjegli biznismen Duško Knežević. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih građevinskih parcela, gdje je planskim dokumentima bila predviđena izgradnja višespratnica. Opština je godinama unazad, posebno Demokrate, tražila da se gradi kongresni centar, što Kneževićeva firma nikada nije realizovala.

Jadranski sajam je svih prethodnih pola vijeka privremeni objekat koji nema građevinsku dozvolu. Davne 1968. izgrađeno je pet sajamskih paviljona, na površini od 3.000 metara kvadratnih. Investitor je bila Skupština opštine Budva koja je uplatila tri miliona dinara, a kredit je obezbijeđen kod Investicione banke u tadašnjem Titogradu.

Kneževiću je uknjiženje na zemlju, koja je pod teretom, jer je potražuju i bivši vlasnici starosjedioci, omogućio krajem septembra 2015. Savjet za privatizaciju, na čijem je čelu bio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Savjet je tada usvojio mišljenje da je u postupku privatizacije Jadranskog sajma iz 1998. godine plaćena tržišna naknada za 20.971 kvadrat zemljišta. Samo je to mišljenje nedostajalo da bi se Jadranski sajam, u većinskom vlasništvu Kneževića, upisao kao vlasnik ovog zemljišta, a ne korisnik što je bio do tada.

Kneževićeva firma “Jupex mix” je 1999. godine od državnih fondova kupila 76 odsto akcija Jadranskog sajma za šest miliona tadašnjih njemačkih maraka. Preduzeće je u tom trenutku bilo korisnik tog državnog zemljišta, koje je ranije ekspropijacijom uzeto od vlasnika i za koje traje postupak restitucije. Bivše društveno preduzeće OUR za priređivanje sajmova je sa Opštinom Budva 1975. godine potpisalo ugovor o kupovini pet sajamskih hala i ustupanju zemljišta na trajno korišćenje uz nadoknadu.

Budvanski katastar je u aprilu 2015. odbio zahtjev Jadranskog sajma da se upiše kao vlasnik nad ovim zemljištem jer nije imao odluku Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, da je u postupku privatizacije za tu nepokretnost plaćena tržišna naknada.

Jadranski sajam je ovu do tada državnu imovinu unio, kao svoj osnivački kapital, u preduzeće Expo invest, a potom ga je prenio na Expo Hotel partner i prodao povezanom preduzeću na Kipru, koje je nakon toga promijenilo ime i sjedište.

Bilo je sporno i da li se, prema tadašnjim propisima, ovo zemljište, koje je imalo status gradskog građevinskog, moglo ući u dioničarski kapital prilikom transformacije kapitala firme “Jadranski sajam” 1994. godine. U vrijeme transformacije bivšeg društvenog preduzeća u dioničarsko društvo 1994. i privatizacije 1999. godine, predsjednik Upravnog odbora Jadranskog sajma bio je Svetozar Marović, nekadašnji predsjednik političkog savjeta DPS-a, odbjegli šef budvanske kriminalne grupe.

Katnić označio Kneževića vođom organizovane kriminalne grupe

Kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokirana je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljanja imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili skriveni vlasnik.

SDT je u više procesa označilo Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura. Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine. Radi se o slučajevima banaka Atlas i IBM.

Njega je u oktobru prošle godine SDT, osumnjičilo da je Opštinu Budva ali i manjinske akcionare u Jadranskom sajmu oštetio za oko 20 miliona eura.

Na konferenciji za novinare tada je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da je u predmetu “Jadranski sajam” SDT prikupilo dokaze u vezi s privatizacijom ove kompanije. Podnesena je krivična prijava protiv pet osoba zbog zloputrebe službenog položaja.

“Knežević je, iako je znao da sve ugovorne obaveze nijesu okončane, odnosno da uloži 17 miliona eura i da ne može staviti hipoteku, 21. aprila 2005. godine podnio zahtjev za stavljanje hipoteke radi vraćanja kredita od pet miliona eura Pireus banci. Knežević je hipoteke upisao u korist Pireus banke u Atini i Londonu, a u cilju naplate potraživanja od 36.000.000 eura”, saopštila je tada tužiteljka.

Opština blokirala kompleks zbog poreskog duga

Opština Budva blokirala je sajamski kompleks zbog poreskog duga od ukupno 151 hiljadu eura.

Naime, na kompleks Jadranskog sajma sa pratećim objektima, te nekoliko zemljišnih parcela, upisana je hipoteka Opštine Budva, odnosno Uprave lokalnih javnih prihoda,na imovinu koja se vodi na firme “Expo invest” i “Expo Budva”.

Na imovinu Expo Budva, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva 20. jula u katastarsku evidneciju, u šta su “Vijesti” imale uvid, upisane su dvije hipoteke Opštine Budva na ime poreskih dugova od 42.624,45 i 53.854,83 eura.

Na imovinu druge kompanije koju kontroliše Knežević- Expo invest (firmu je osnovala kompanija “Jadranski sajam”) Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja u iznosu od 55.218,90 eura.

Bonus video: