Nisu je primili zbog invaliditeta?

Podnositeljka pritužbe je navela da je zaposlena u vrtiću u Podgorici na poziciji kuvarice, iako je po struci i medicinska sestra

7507 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock.com
Ilustracija, Foto: shutterstock.com

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić utvrdila je da je nastupila povreda ustavnog prava na odgovor građanke koja se žalila na diskriminaciju po osnovu invaliditeta i na rad Ministarstva prosvjete.

Podnositeljka pritužbe je navela da je zaposlena u vrtiću u Podgorici na poziciji kuvarice, iako je po struci i medicinska sestra.

Ističe i da se tadašnjem Ministarstvu i poslodavcu prije raspisivanja oglasa obraćala molbama za raspoređivanje na poziciju medicinske sestre, ali da nije dobila odgovor. Smatra da je razlog zbog kojeg nije primljena upravo invaliditet.

Među utvrđenim činjenicama Dobardžićeve je i da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije dostavilo izjašnjenje na navode iz pritužbe, niti razloge zbog kojih nije postupljeno ili eventualno nije bilo moguće odgovoriti.

”Pasivnim držanjem u ovom postupku, MPNKS je propustilo priliku da eventualno argumentovano ospori osnovanost navoda iz pritužbe, odnosno da dokaže da je po podnijetim molbama postupilo”, navodi ona.

Bonus video: