poljoprivredno gazdinstvo kod danilovgrada

Stijović obišao kinesku kompaniju IETC u Bandićima

Sa sjedištem u Crnoj Gori, oslanjajući se na Balkan, i suočen sa evropskim tržištem, IETC planira da razvije ekološku poljoprivredu, gaji organsko povrće, razvije međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju, te izgradi ekološke restorane i proširi tržište na Jugozapadni Balkan

11168 pregleda 3 komentar(a)
Foto: mpsv.gov.me
Foto: mpsv.gov.me

Ministar poljoprivrede, šumastva i vodoprivrede Aleksandar Stijović posjetio je poljoprivredno gazdinstvo kineskog investitora Zenkiang Lija u Bandićima kod Danilovgrada.

IETC Organic Vegetable Development je, kako je saopšteno iz ministarstva, kompanija kroz koju je kineski biznismen direktno uložio sopstvena sredstva u Crnu Goru i sada se razvila u dvije kompanije, IETC organska proizvodnja povrća i IETC Razvoj, koje se bave ekopoljoprivredom, uzgojem organskog povrća, preradom hrane, međunarodnom trgovinom uz turističku ponudu na svom imanju.

Aleksandar Stijović
foto: mpsv.gov.me

"Kompanija IETC investirala je u organsku povrtnu bazu od 15 hektara u Livadama Bandići u Danilovgradu. U skladu sa ekološkim okruženjem i klimatskim uslovima Crne Gore, uzgajaju više od pedeset organskih sorti povrća iz Azije koje uspješno plasiraju na tržište Crne Gore. Kineska kompanija ponaša se društveno odgovorno, pa je pored angažovanja domaće radne snage, ulaganja u rekonstrukciju puteva i uličnih svetiljki u ovoj oblasti organizovala i čišćenje rijeke u dužini od 24 kilometra", navodi se u saopštenju.

Sa sjedištem u Crnoj Gori, oslanjajući se na Balkan, i suočen sa evropskim tržištem, IETC planira da razvije ekološku poljoprivredu, gaji organsko povrće, razvije međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju, te izgradi ekološke restorane i proširi tržište na Jugozapadni Balkan.

Aleksandar Stijović
foto: mpsv.gov.me

Stijović je, navodi se u saopštenju, podržao napore kompanije, naglašavajući da je potrebno koristiti prirodne potencijale i da treba razmišljati izvan ustaljenih okvira, te da je ova firma pokazatelj da se proizvodnja egzotičnih sorti i kultura pokazala kao vrlo profitabilan posao i ohrabrio dalje aktivnosti kompanije na polju razvoja.

Preporučujemo za Vas