EU skida Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja?

"Odluka o novim ograničenjima putovanja za strance u EU trebalo bi da bude donešena na u ponedjeljak ako se nijedna zemlja EU ne usprotivi", naveli su izvori agencije Rojters

26864 pregleda 439 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija pokrenula je postupak vraćanja ograničenja prilikom putovanja u zemlje članice, poput karantina i testiranja za nevakcinisane građane Sjedinjenih Američkih Država i pet drugih zemalja, među kojima je Crna Gora.

Neimenovane diplomate EU za agenciju Rojters su kazale da su zemlje EU pokrenule proceduru za uklanjanje Sjedinjenih Država sa liste zemalja čiji građani mogu putovati u 27-člani blok bez dodatnih ograničenja.

Na neobavezujućoj listi trenutno se nalaze 23 zemlje, uključujući Japan, Katar i Ukrajinu. Neke od 27 zemalja EU već imaju ograničenja za američke putnike.

Jedan diplomata je rekao da će sa liste sigurnih putovanja biti uklonjeni Crna Gora, Kosovo, Izrael, Liban i Sjeverna Makedonija.

"Odluka o novim ograničenjima putovanja za strance u EU trebalo bi da bude donešena na u ponedjeljak ako se nijedna zemlja EU ne usprotivi", naveli su izvori agencije Rojters, kao i još dva zvaničnika EU.

Lista je sastavljena na osnovu situacije u vezi sa COVID-19 u svakoj zemlji, kao i na osnovu reciprociteta.

Uprkos pozivima EU, Sjedinjene Države ne dozvoljavaju evropskim građanima da je slobodno posjećuju, a blok je podijeljen između onih koji se zalažu za jednak tretman i onih koji se više oslanjaju na turizam i nerado ograničavaju putnike u SAD.

Bonus video: