Registrujte bicikl i spriječite krađu

Glavni grad je kroz servis “MojeBiciklo” omogućio elektronski registar bicikala

12970 pregleda 4 komentar(a)
U Podgorici sve više biciklista, Foto: Luka Zekovic
U Podgorici sve više biciklista, Foto: Luka Zekovic

Glavni grada je pozvao građane da registruju bicikla preko servisa “MojeBiciklo”, kako bi se između ostalog zaštitili od krađe.

Kako su pojasnili, prateći inovacije i digitalne tehnologije u svim oblastima, a imajući u vidu sve veći broj biciklista u Podgorici, Glavni grad će kroz servis “MojeBiciklo” građanima omogućio besplatnu i brzu registraciju na elektronski registar bicikala, mogućnost prijave krađe, listu svih ukradenih bicikala, provjeru statusa bicikla putem serijskog broja i prenos vlasništva bicikla.

”Potrebno je da se unesu osnovni podaci: tip dvotočkaša, proizvođač, naziv modela, serijski broj rama.

Osim toga, u registraciju bicikla može se unijeti fotografija koja je značajna pri dokazivanju vlasništva u slučaju krađe.

Na ovaj način pruža se mogućnost da se, u slučaju potrebe, može brzo i lako proslijediti kompletna informacija o ukradenom biciklu organima unutrašnjih poslova, graničnoj policiji, lokalnim prodavcima bicikala i opreme, osiguravajućim kompanijama i putem društvenih mreža”, dodali su iz Glavnog grada.

Istakli su da servis “MojeBiciklo” podrazumijeva registraciju i jednostavnu provjeru putem QR koda, što omogućava zaštitu bicikla od krađe i preprodaje, kao i kupcima polovnih bicikala uvid u ispravnost vlasništva nad biciklom.

”Takođe, na ovaj način se podstiče kupovina bicikala od legalnih prodavaca i dugoročno podstiče lokalna ekonomija.

Servis “MojeBiciklo” je besplatan za sve korisnike.

Osim onlajn registracije, znak da je vaš dvotočkaš registrovan i na taj način zaštićen je i naljepnica sa QR kodom, a koju možete skeniraati odlaskom na stranicu MojeBiciklo.me.

Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada i partneri, kao i ovlašćeni serviseri bicikala i prodavci izdaju najljepnice koje građani mogu preuzeti na elektronskom šalteru Glavnog grada (Trg nezavisnosti).

Na stranicama registra moguće je pretražiti po broju naljepnice i odmah utvrditi vlasništvo nad biciklom”.

Bonus video: