Goranovići organizovali skup na Goliji

Podsjetili da su među prvim porodicama u Crnoj Gori započeli bratska druženja

4470 pregleda 218 reakcija 1 komentar(a)
Učesnici bratstveničkog skupa na Goliji, Foto: Svetlana Mandić
Učesnici bratstveničkog skupa na Goliji, Foto: Svetlana Mandić

Uvijek su skupovi bratstvenika bili događaji sretanja rođaka koje je život odveo daleko, ali i prilika da se podsjete svojih predaka, da evociraju uspomene i mladima poruče da korijene ne smiju zaboraviti.

Tako je bilo i u golijskom selu Krstac gdje je održan 14. tradicionalni skup bratstva porodice Goranović.

Ono što je bratstvenike koji su prisustvovali skupu, njih oko 50, posebno obradovalo bilo je prisustvo velikog broja omladine.

”Naša brojna porodica dosta je terenski raseljena, ali su je dosadašnji susreti zbližili i povezali. Za ovih 30 godina nastojali smo da obiđemo sva mjesta gdje smo vremenom raseljeni. Gostovali smo i u Donjoj Dubici kod rođaka koji čuvaju predanje o porijeklu ispod planine Golije. Ne mogu zaboraviti njihov dolazak na naše prve susrete 24. avgusta 1991. godine kada su obilazeći selo, crkvu i izvor Sopot, birali kamenčić da ponesu kao suvenir iz rodnog kraja”, kazao je u pozdravnom govoru, Jovan Boškov Goranović.

Podsjetio je da su među prvim porodicama u Crnoj Gori započeli bratska druženja, a da tu tradiciju ostavljaju u amanet mlađim generacijama. Sudeći prema broju prisutne omladine, tradiciju će imati ko uspješno da nastavi.

”Tokom prošlog susreta svi smo bili prijatno iznenađeni pojavom Kostje Goranovića, koji je sa suprugom stigao iz Urala da poslije nekoliko vjekova traži korijene. Kako je lijepo bilo čuti da u dalekoj Rusiji imamo tako brojan, obrazovan i imućan ogranak porodice”, kazao Jovan.

Prema njegovim riječima, postoje zapisi da je prezime Goranović postojalo u 15. i 16. vijeku na Kosovu, ali su se sa manjom grupom porodica preselili u zapadnu Slavoniju.

Bio je postavljen veliki pano sa rodoslovom, a djevojke u narodnim nošnjama su goste, kako to tradicija nalaže, dočekale sa hljebom i solju. Nakon pozdravnog govora, druženje je nastavljeno uz muziku i bogatu trpezu, a skup nije mogao da prođe bez zvuka gusala.

Prvi susret bratstva porodice Goranović organizovan je 1991. godine u mjestu Gornje Čarađe, zatim u Krscu i Javljenju, Nikšiću i Zaljutnici. Onda su Goranovići odlučili da obiđu mjesta gdje su vremenom raseljeni pa su skupovi održani i - u Lebanu, Sijarinskoj Banji, potom na Zlatiboru, Beogradu, Novom Sadu i Republici Srpskoj.

Bonus video: