Dani meda posvećeni smanjenju bacanja smeća u prirodi i zagađivanju životne sredine

Bez pčela, uništićemo svoju budućnost

Manifestacija je održana u organizaciji pčelarskog udruženja “Matica” Pljevlja, u saradnji sa partnerima Opština Šavnik, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Općina Jablanica, u sklopu projekta “Zajednički napori za pet odsto manje otpada”

3124 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupa u Danilovgradu, Foto: Privatna arhiva
Sa skupa u Danilovgradu, Foto: Privatna arhiva

U Kući meda u Danilovgradu održani su “Dani meda i zdrave hrane”, kulturno-ekološka manifestacija na kojoj su upućene poruke važnosti smanjenja bacanja smeća u prirodi i neraskidive veze smanjenja zagađivanja životne sredine u cjelini sa očuvanjem pčelinjih staništa.

Manifestacija je održana u organizaciji pčelarskog udruženja “Matica” Pljevlja, u saradnji sa partnerima Opština Šavnik, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Općina Jablanica, u sklopu projekta “Zajednički napori za pet odsto manje otpada”.

Na predavanjima i prezentacijama na teme pčela, reciklaže u pčelarstvu, istaknuta je je tijesna veza očuvanja prirode sa očuvanjem prirodnog svijeta, a pogotovo pčela.

Pozdravljen je dosadašnji uspjeh projekta u ostvarenim aktivnostima na podizanju svijesti i realnom smanjenju količine otpada koji se odlaže u prirodu u projektom obuhvaćenim opštinama Crne Gore i BiH.

”Postignut je značajan rezultat u cilju projekta da se pet odsto smanji količina otpada koji se odlaže u prirodu u opštinama Šavnik, Pljevlja i Žabljak u Crnoj Gori te Konjicu, Jablanici i Prozor-Rami u BiH”, poručio je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK.

”Poznato je da su pčele nužne za oprašivanje biljnog svijeta te da bi njihov nestanak značio i nestanak ljudske civilizacije. Ocijenjeno je da su ulaganja u taj sektor i dalje nedovoljna da se pčelarstvo očuva i dosegne svoj potencijal. Pčelarstvo ima značaj za očuvanje biodiverziteta. Kako se kaže ‘bez pčela nema jela’, nema proizvodnje hrane i to je značaj koji je izniman za širu društvenu zajednicu. Ekologija je iznimno važna za život, zdravlje i produktivnost pčelinjih zajednica”, naveo je Žarko Dragašević, predsjednik Pčelarskog udruženja “Matica” Pljevlja.