"Petrovačka noć" neizvjesna, karneval odložen

Izvjesno je da se ove godine “Petrovačka noć” neće održati u uobičajenom terminu, već je namjera da se sa drugačijim konceptom održi sredinom septembra, ukoliko to mjere dozvole

26253 pregleda 133 reakcija 11 komentar(a)
Ništa od fešte: "Petrovačka noć", Foto: Vuk Lajović
Ništa od fešte: "Petrovačka noć", Foto: Vuk Lajović

Pogoršanje epidemiološke situacije i porast broja zaraženih od koronavirusa već je uzeo danak - održavanje tradicionalne fešte od vina i ribe “Petrovačka noć” je neizvjesno, dok je veliki karneval koji je trebalo da bude održan početkom septembra otkazan.

Jedna od najvećih fešti, sa najdužom tradicijom - “Petrovačka noć” uvijek je organizovana posljednje sedmice avgusta, čime se obilježavao kraj glavne turističke sezone.

”Vijestima” je u Turističkoj organizaciji Budve, koja je organizator “Petrovačke noći”, saopšteno da je zasada izvjesno da ona neće biti održana u terminu koji je do sada bio.

”Pratimo aktuelnu epidemiološku situaciju i reagovaćemo u skladu sa njom i zvaničnim zdravstvenim mjerama u Crnoj Gori. Izvjesno je da se ove godine “Petrovačka noć” neće održati u uobičajenom terminu, već je namjera da se sa drugačijim konceptom održi sredinom septembra, ukoliko to mjere dozvole”, saopštili su u budvanskoj TO.

Kako su naglasili, drugačiji koncept, u ovom slučaju, podrazumijeva izbjegavanje fokusiranja muzičkog programa na jednom mjestu, što bi onemogućilo i okupljanje masovnije od 50 osoba, koliko je trenutno dozvoljeno na otvorenom prostoru.

”Zasada postoji ideja da duž petrovačkog šetališta vratimo mediteranske zvuke i da skromno, ali sofisticirano uživamo u jednoj lijepoj septembarskoj noći u Petrovcu”, ističu u lokalnoj TO.

”Petrovačka noć” nije održana ni prošle godine, zbog epidemiološke situacije, nakon što je tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo procijenilo, i pored toga što je sezona bila uništena, da se manifestacije ne mogu održavati.

Da ni karnevala neće biti, prije nekoliko dana saopšteno je iz NVO “Feštađuni”, koji su osnivači popularne manifestacije.

Karneval koji se organizuje uvijek na proljeće, uglavnom krajem aprila i početkom maja, ove godine je prvo odložen za početak septembra, ali epidemiološka situacija je učinila da bude otkazan.

”Razlozi otkazivanja su isključivo epidemiološki, što su već i istakli iz NVO ‘Feštađuni’, posebno ako uzmemo u obzir da sam koncept karnevala podrazumijeva i fizičku bliskost članova karnevalskih grupa koje imaju zajedničku koreografiju. Aktuelne mjere zabrane organizacije događaja se odnose, između ostalog, i na slične događaje, poput karnevala u drugim primorskim gradovima i svih takozvanih pučkih svečanosti. Važno je istaći i da karnevalske grupe velikim dijelom dolaze iz zemalja okruženja (Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH) što dodatno otežava ionako kompleksnu organizaciju na kojoj je potrebno raditi mjesecima ranije”, naglasili su iz TO Budva.

Za razliku od festivala ili manifestacija koji se održavaju u “kontrolisanim uslovima”, kako ističu u TO, kod karnevala je nemoguće “testirati” publiku, odnosno gledaoce, koji su najčešće raspoređeni duž čitave trase kojom povorka prolazi.

”Dakle, svi razlozi govore u prilog tome da jedan od najvećih događaja u našem gradu zaslužuje da se održi u bezbjednim i relaksiranim uslovima, što će se, vjerujemo, desiti već narednog proljeća, u uobičajenom teriminu, a u dogovoru sa Federacijom evropskih karnevalskih gradova i NVO ‘Feštađuni’”, naglašavaju u Turističkoj organizaciji Budve.

Ovog ljeta, kako dodaju u TO Budva su se, ipak potrudili da organizacijom “Budvanskih večeri” na trgovima u Budvi i Petrovcu, “na mnogo jednostavniji, ali umjetnički lijep način, zadržimo kontinuitet naših prepoznatljivih manifestacija”.

Bonus video: