Polaznici ljetnje škole računarstva dobili sertifikate i tablet računare

Škola računarstva organizovana je u sklopu projekta "Acta non verba“ podržanog od strane opštinske Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2021.godinu

4068 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ljetnja škola računarstva, koju je organizovala nevladina organizacija (NVO) "Alfa centar" iz Nikšića, okončana je uručivanjem sertifikata i tablet računara polaznicima škole.

Direktor "Alfa centra", Miloš Perović, podsjetio je da je ljetnja škola računarstva, koju je pohađalo 40 učenika od petog do devetog razreda čije porodice su korisnici usluga Centra za socijalni rad Nikšić, trajala dvije sedmice.

"Naša ideja je bila da onima kojima je to najpotrebnije i koji nijesu u mogućnosti pružimo obuku za korišćenje računara, kao i za preuzimanje i korišćenje osnovnih aplikacija koje su im potrebne za praćenje nastave i komunikaciju sa nastavnicima. Tokom obuke bilo je riječi i o temama bezbjednosti na internetu, od krađe podataka, krađe identiteta, bezbjednosti korišćenja društvenih mreža i svih onih aplikacija koje oni koriste“, kazao je Perović.

Ljetnja škola računarstva
foto: Svetlana Mandić

Škola računarstva organizovana je u sklopu projekta "Acta non verba“ podržanog od strane opštinske Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2021.godinu.

Prema riječima Perovića željeli su i uspjeli da tokom projekta uvežu javni i privatni sektor, NVO i medije, kako bi svi zajednički djelovali i umanjili negativne efekte koje je Covid19 ostavio, posebno na porodice koje su iz kategorije socijalno ugroženih.

Ljetnja škola računarstva
foto: Svetlana Mandić

"Ovo nije poslednja aktivnost projekta. Već se izrađuje platforma koja će biti jedna vrsta referentne tačke za sve socijalne servise u gradu, kao i nosilac aktivnosti novoosnovanog socijalnog servisa 'Alfa centra'“, kazao je Perović i dodao da je cilj projekta da se ublaže negativni efekti izazvani pandemijom Covid19, posebno za porodice koje su socijalno ugrožene..

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, čestitao je polaznicima na uspješno savladanoj obuci i poželio im uspješan početak školske godine.

"Želim da vam ovi tableti budu od koristi da dobro učite, da vam posluže najviše za školu, jer to je i najvažnije u vašem uzrastu, a i kroz život. Kada dođete u naše godine vidjećete koliko je obrazovanje bitno. Zbog toga ovaj projekat ima posebnu težinu i drago nam je što je Opština partner i podrška u njegovoj realizaciji i što smo uspjeli da nabavimo ove uređaje“, kazao je Vuković.

Ljetnja škola računarstva
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, važno je da saradnja i u narednom periodu bude nastavljena i da sličnih aktivnosti bude još više kako bi najmlađim generacijama obezbijedili bolju budućnost i bolje uslove i za život i za školovanje.

„Nadam se da ćemo se gledati na dodjeli diploma 'Luča', ali i nagrada za najbolje studente našeg grada. Siguran sam da će biti takvih među vama“, poručio je Vuković.

Ljetnja škola računarstva
foto: Svetlana Mandić

Direktor Centra za socijalni rad za Nikšić, Plužine i Šavnik, Nenad Mijušković, poželio je polaznicima škole računarstva da cijelu školsku godinu provedu u školskim klupama družeći se i učeći više nego što je to bilo prethodne godine, a čuvajući prije svega zdravlje.

„Smatramo da su ovakvi i slični projekti izuzetno značajni za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao i za lokalnu zajednicu. Zbog toga se uvijek rado odazovemo ovakvim pozivima“, kazao je Mijušković i pridružio se čestitkama za uspješan početak nastavne godine.

Bonus video: