Lazović bi da legalizuje petospratnicu

Riječ je o zgradi koju pod hipotekom drži aktuleni predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, bivši košarkaš Nikola Peković...

31299 pregleda 13 komentar(a)
Lazovićeva zgrada, Foto: Vuk Lajović
Lazovićeva zgrada, Foto: Vuk Lajović

Nekadašnji šef budvanske Skupštine Boro Lazović zatražio je od Opštine Budva da mu legalizuje petospratnu zgradu koju je bez dozvole izgradio na svojoj zemlji, u naselju Gospoština, uz Jadransku magistralu.

U zahjevu, u koji su “Vijesti” imale uvid, nekada ključni čovjek DPS-a, koji se uoči minulih lokalnih izbora ponovo politički aktivirao, naveo je da je riječ o dva objekta - jednog od 2.818 kvadrata bruto-površine, s prizemljem i pet spratova i drugog od 1.405 metara kvadratnih.

Zgrade su ugrubo završene i za njih, kako piše, ne plaća porez na nepokretnost. Uvidom u list nepokretnosti, kao zabilježba stoji da je izgrađen objekat bez građevinske dozvole, te da je Lazović zauzeo 15 metara kvadratnih susjedne parcele, u vlasništvu Opštine Budva.

Riječ je o zgradi koju pod hipotekom drži aktuleni predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, bivši košarkaš Nikola Peković. Vjenčani kum i poslovni partner Duška Šarića je još prije četiri godine upisao hipoteku na oko 2.000 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora, na iznos od dva i po miliona eura.

Peković je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteku upisao u aprilu 2017. na poslovni prostor u podrumu od 325 kvadrata i 20 stanova od prvog do petog sprata.

“Hipoteka I reda u iznosu od 2.500.000,00 eura u korist Peković Nikole iz Podgorice kao hipotekarnog povjerioca svojina Bora Lazovića sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti koje su predmet hipoteke bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca i uz zabilježbu izričitog pristajanja na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”, piše i dalje kao opterećenje na Lazovićeve nekretnine.

Lazović je ranije za “Vijesti” kazao da je riječ o zajedničkom biznisu izgradnje zgrade u Gospoštini.

Nekadašnji šef budvanskog DPS-a i član Glavnog odbora te partije: Lazović
Nekadašnji šef budvanskog DPS-a i član Glavnog odbora te partije: Lazovićfoto: Filip Roganović

Peković je, iste godine kada je Lazoviću blokirao imovinu, kupio luksuzni bečićki hotel Mediteran, koji je do tada bio u vlasništvu budvanske kompanije Maestraltours, biznismena Blaža Dedića.

Mediji su više puta objavljivali informacije o Lazovićevim vezama sa Šarićima. Predstavnici nekadašnjeg (ugašenog) Fudbalskog kluba Mogren, koji je gazdovao atraktivnim kompleksom zemlje na ulazu u Budvu, na Lugovima, ušli su u poslovni aranžman s of-šor kompanijom iza koje, ispostavilo se, stoji sestra Darka Šarića.

Klub kojim je vedrio i oblačio Lazović je prije 12 godina od bivše gradske uprave (DPS-SDP) na poklon dobio gotovo stotinu hiljada kvadrata opštinske zemlje - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima, kao i 82.000 kvadrata u Dubovici na periferiji Budve, gdje je bila planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja.

Realizacija te ideje pala je u vodu, jer je ubrzo došlo do raskida aranžmana, nakon što je slučaj počelo da istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

FK Mogren je 2009. s firmama Amsone enterprises Montenegro i Nova star CG osnovao novu kompaniju - Novostar investment DOO, na koju je u Upravi za nekretnine preknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Konačni i stvarni vlasnici kompanije Nova star CG na koju su prenijeta prava nad vrijednim zemljištem su se krili iza of-šor destinacija, međutim dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da se radilo o sestri braće Šarić - Danijeli i njihovom prijatelju Nebojši Jestroviću.

Nakon što se tužilaštvo zainteresovalo za slučaj, predstavnici FK Mogren ekspresno donose odluku da raskinu ugovor i zemlju vrate u svoje vlasništvo.

Da bi se cijeli slučaj zataškao, Opština donosi odluku kojom na sebe vraća zemlju koju je ustupila klubu, ostavljajući im nekoliko hiljada kvadrata na Lugovima.

FK Mogren je, u međuvremenu, ugašen, ali je atraktivna parcela od dvije i po hiljade kvadrata i dalje uknjižena na nepostojeći klub.

Lazović je oprostio FK Mogren navodno 4,5 miliona eura, koliko je konstatovano da mu se duguje na posljednoj sjednici Skupštine kluba...

Budva - sinonim urbanističkog haosa

Lazović je jedan od oko 3.500 ljudi koji su zatražili legalizaciju bespravne gradnje. U vrijeme kada je to bilo krivično djelo, u metropoli turizma bez dozvole su građene kuće, hoteli, stambene zgrade, naočigled državnih i lokalnih inspekcija.

Sve to se dešavalo kada je gradom, ali i državom, upravljala koalicija DPS-SDP.

Spisak divljih graditelja je podugačak i praktično da nema mještanske porodice čiji član nije gradio bez dozvole.

Budva je postala sinonim urbanističkog haosa. Planeri su crtali po željama investitora, za šta su pojedini, kako su to priznali visoki funkcioneri DPS-a, uzimali novac, a prostor je praktično uništen divljom gradnjom.

I pored činjenice da im je planskim dokumentima omogućeno da grade višestruko veće objekte od postojećih, gradili su još gabaritnije.

Opozicija je u to vrijeme optuživala da na taj način DPS sebi omogućava sigurne glasove, jer se mnogima žmurilo prilikom nelegalne gradnje.

Na spisku onih koji su gradili bez dozvole su nekadašnji političari vlasti i opozcije, hotelijeri, biznismeni...

Bonus video: