Broj preminulih u pandemiji možda i veći

Britanski medij za razloge navodi neblagovremeno prijavljivanje smrtnih ishoda, nemogućnost da se ljudi adekvatno liječe zbog pandemije, ali i to što su mnoge države u statističkim podacima isključivale preminule od bolesti koje nisu kovid

21920 pregleda 110 reakcija 10 komentar(a)
Korišteni podaci za različite vremenske periode, Foto: SAVO PRELEVIC
Korišteni podaci za različite vremenske periode, Foto: SAVO PRELEVIC

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa u svijetu može biti znatno veći, tvrdi u analizi “Ekonomist”.Prvi od razloga, ističe se u analizi, jeste to što zvanična statistika u mnogim državama isključuje preminule, koji nisu bili pozitivini na koronavirus prije smrti – što, prema pisanju “Ekonomista”, može biti značajna većina u mjestima u kojima su kapaciteti za testiranje mali.

”Drugo, bolnice i institucije nisu možda registrovale umrlice po nekoliko dana ili čak sedmica, što izaziva zaostajanje u podacima. I treće, pandemija je otežala doktorima da liječe druga stanja i obeshrabrila ljude da idu u bolnicu, što bi indirektno moglo izazvati povećanje smrtnih slučajeva od bolesti koje nisu kovid-19”, navodi “Ekonomist.”

Podaci koje je “Ekonomist” iskoristio za zemlje odnose se na različite vremenske periode, odnosno od perioda kada je država zabilježila prvih 50 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

U slučaju Crne Gore, iskorišćen je period od 27. jula prošle godine do 25. aprila ove.

U datom periodu prijavljeno je 1.420 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a, prema tabeli “Ekonomista”, bilo je ukupno 1.910 smrtnih slučajeva (“excess deaths”).

Crna Gora je, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, od početka pandemije u martu prošle godine do ponedjeljka imala 1.720 smrtnih slučajeva. Juče su prijavljena još četiri smrtna slučaja.

Kada su u pitanju druge zemlje regiona, za Sjevernu Makedniju iskorišćen je period od 1. aprila prošle godine do 31. maja, Srbije od 1. aprila prošle godine do 30. juna, Albanije od 1. juna prošle godine do 30. juna ove godine, a Bosne i Hercegovne od 1. aprila prošle godine do 31. marta ove godine.

Broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u slučaju Sjeverne Makednije bio je 5.400, a ukupan broj smrti 10.040.

U slučaju Srbije, prvih je bilo 7.030, a ukupno 30.210, Albanije 2.420 i 10.090, a Bosne i Hercegovine 6.590 i 10.050.

Jedan dio analize posvećen je regionu, pa se ističe da su novembar i decembar bili naročito smrtonosni.

U analizi tog medija napominju da su koristili statističke modele da se stvori osnova, predviđajući broj smrtnih slučajeva koji bi neki region obično zabilježio u 2020. i 2021. godini.

Mnoge zapadne države, a i neke države regiona i drugdje, redovno objavljuju podatke o smrtnosti od svih uzroka. U većini mjesta ukupan broj, upoređujući s osnovom, je daleko veći od broja smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa koje su registrovale vlasti.

Među njihovim izvorima su Baza podataka o smrtnosti, kao što je saradnja između Univerziteta Berkli i Instituta Maks Plank u Njemačkoj.

Bonus video: