Škola počinje, ne zna se procenat vakcinisanih nastavnika

U Srbiji vakcinisano 52 odsto zaposlenih u prosvjeti, kazao ministar Ružić, a ministarka Trivić kazala da je u Republici Srpskoj oko 42 odsto. U Hrvatskoj 54 odsto

27741 pregleda 181 reakcija 48 komentar(a)
Ministarka Vesna Bratić dolazi na vakcinaciju, Foto: Vlada/Saša Matić
Ministarka Vesna Bratić dolazi na vakcinaciju, Foto: Vlada/Saša Matić

Mada su jedna od prioritetnih grupa za vakcinaciju protiv koronavirusa, dan prije početka školske godine nije poznato koliko je zaposlenih u prosvjeti primilo jednu ili obje doze vakcine.

Ministarstvo zdravlja donijelo je odluku da maske moraju nositi učenici osnovnih i srednjih škola i školsko osoblje, a na ulazu u ustanove vršiće se mjerenje temperature i dezinfekcija ruku.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) deset dana ne odgovaraju na pitanja novinara “Vijesti” da li imaju informaciju koliko je zaposlenih u ovoj oblasti primilo barem jednu od doza, i u kojim opštinama je najmanje a u kojima najviše vakcinisanih.

Tu informaciju nemaju ni u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPKS).

”Iako je vakcinacija preporučena, i dalje je dobrovoljna, pa Ministarstvo kao institucija ne može voditi evidenciju o broju vakcinisanih”, kazali su “Vijestima” iz resora Vesne Bratić.

Za razliku od crnogorskog, tom informacijom raspolažu, na primjer, ministarstva Srbije i Hrvatske.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Branko Ružić saopštio je juče da je u toj državi vakcinisano oko 52 odsto prosvjetnih radnika. U Hrvatskoj je taj procenat veći za dva odsto – 54 odsto, objavili su hrvatski mediji ranije ovog mjeseca pozivajući se na podatke tamošnjeg Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sa ovim podacima raspolaže, na primjer, i ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić, koja je prije nekoliko dana saopštila da očekuje da će do 1. septembra imati 42 posto vakcinisanih u oblasti obrazovanja u tom entitetu BiH.

Prema posljednjem godišnjem izvještaju o radu tadašnjeg Ministarstva prosvjete za 2020, mrežu osnovnih škola u Crnoj Gori, na primjer, čine 162 javne ustanove, kao i četiri privatne osnovne škole. U Crnoj Gori ima i oko 50 srednjih škola.

Prema posljednjem godišnjem izvještaju o radu, u školskoj 2019/2020. godini bilo je oko 95.000 učesnika osnovnih i srednjih škola.

Radna grupe za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije kovid-19 formulisala je prošle sedmice konkretna rješenja za održavanje i organizaciju nastave.

Između ostalog, trajanje školskog časa biće 30 minuta, nastavni planovi i programi će biti prilagođeni tom trajanju, a pauza između časova trajaće najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola.

”Nošenje maski je stroga preporuka IJZ i Ministarstva, ali MPNKS ne može vratiti iz škole nijedno dijete koje ne nosi masku zbog njihovog zakonskog prava na obrazovanje”, navodi se u saopštenju.

Međutim, iz resora zdravlja dva dana kasnije saopšteno je da će maske u školama biti obavezne.

”Temelj ove naredbe je očuvanje zdravlja đaka jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima. U isto vrijeme, nošenjem maske u školama, štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole”, saopšteno je iz resora Jelene Borovinićč Bojović.

Od ove naredbe izuzeti su oni koji uslijed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti, ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

U cilju očuvanja regularnog rada škola, Ministarstvo zdravlja obavezalo je IJZ da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama. U slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske, navodi se u saopštenju.

Na kraju tog saopštenja pozvali su sve zaposlene u prosvjeti, “koji su od trenutka nabake prvih vakcina bili i ostali prioritet za imunizaciju da se vakcinišu i, na taj način, doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa”.

Iz resora prosvjete su u odgovoru “Vijestima” napomenuli da je ministarka početkom maja podržala kampanju masovne vakcinacije tako što je primila obije doze i tom prilikom izjavila da je imunizacija jedini način da se pobijedi pandemija, sačuva javno zdravlje i ekonomija.

”Time je ministarka Bratić poručila da vjeruje zdravstvenim institucijama, podržava zdravstvene radnike i ličnim primjerom želi podstaći sve građane, a naročito zaposlene u prosvjeti da se vakcinišu”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: