Daleko je do fotelje šefa pravosuđa

U Vrhovnom sudu ostalo je samo šest sudija, zbog čega će izbor novog predsjednika krovne institucije u pravosuđu morati da sačeka da Sudski savjet izabere najmanje još šest sudija i odredi v.d. predsjednika

43513 pregleda 30 reakcija 14 komentar(a)
Sjedište Vrhovnog suda u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Sjedište Vrhovnog suda u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

U Vrhovnom sudu ostalo je samo šest sudija zbog čega će izbor novog predsjednika krovne institucije u pravosuđu morati da sačeka da Sudski savjet izabere najmanje još šest sudija i odredi v.d. predsjednika tog suda kako bi imali kvorum za održavanje Opšte sjednice.

Blokada u Vrhovnom sudu uslijedila je nakon ljetošnje odluke Sudskog savjeta da na sjednici 3. avgusta konstatuje prestanak sudijske funkcije za 23 sudija koji ispunjavaju uslove za penziju, a na spisku za mirovinu našla su se imena i šestoro sudija tog suda - Stanke Vučinić, Branimira Femića, Dušanke Radović, Svetlane Vujanović, Lidije Ivanović i Petra Stojanovića.

U Vrhovnom sudu trebalo bi da ima 18 sudija i predsjednik suda, ali kako su za izbor kandidata za najznačajniju poziciju u pravosuđu potrebne dvije trećine glasova od ukupnog broja svih sudija u Vrhovnom sudu, to znači da je za sazivanje Opšte sjednice potrebno da u sudu ima najmanje 12 sudija.

Zbog manjka sudija u Vrhovnom sudu, Sudski savjet bi uskoro trebalo da, prema izmijenjenom Planu slobodnih sudijskih mjesta koji je usvojen na sjednici 16. avgusta ove godine, raspiše javni oglas za popunjavanje pet sudijskih mjesta u Vrhovnom sudu i to konkursom ili napredovanjem u sistemu.

Kako su za zakonsku proceduru oko izbora sudija potrebni mjeseci (konkurs, intervjui, odluka) teško je očekivati da će Sudski savjet prije kraja ove godine popuniti manjak sudijskih mjesta u Vrhovnom sudu.

Ranijim Planom slobodnih mjesta, koji je donijet krajem prošle godine, Sudski savjet je za početak, a potom i za kraj 2021. godine planirao da raspiše konkurs za popunjavanje tri sudijska mjesta u Vrhovnom sudu.

Zbog blokade u donošenju odluka u Vrhovnom sudu kandidatkinje za predsjednika tog suda - sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda Ana Vuković i sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić, koje su se prijavile na ponovljeni oglas Sudskog savjeta 9. jula ove godine, moraće da sačekaju popunjavanje broja sudija u tom sudu.

Sudski savjet je na sjednici 3. avgusta sačinio listu s imenima Vuković i Žižić, jer ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor, a dužni su da tu listu dostave Vrhovnom sudu kako bi na Opštoj sjednici Vrhovnog suda utvrdili kandidata...

Zbog manjka sudija u Vrhovnom sudu, Sudski savjet bi uskoro trebalo da, prema izmijenjenom Planu slobodnih sudijskih mjesta koji je usvojen na sjednici 16. avgusta ove godine, raspiše javni oglas za popunjavanje pet sudijskih mjesta u Vrhovnom sudu i to konkursom ili napredovanjem u sistemu

Nakon što je odlaskom Medenice Vrhovni sud početkom godine ostao bez šefa, Sudski savjet je raspisivao nekoliko konkursa kako bi sproveo proceduru za izbor ključne figure u pravosuđu.

Sudija Vrhovnog suda Miraš Radović bio je kandidat za novog predsjednika tog suda, ali je njegov izbor zaustavljen na sjednici Sudskog savjeta 13. aprila ove godine, kada nije dobio potrebne dvije trećine glasova.

Nakon intervjua, pet članova SS-a glasalo je da Radović postane predsjednik Vrhovnog suda, dok je protiv toga bilo troje što je dovelo do toga da bivši ministar pravde ne dođe do nekadašnje fotelje Vesne Medenice.

Na narednom konkursu Sudskog savjeta najviše šansi da se domogne najvažnije pozicije u pravosuđu imao je predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, ali njegova kandidatura okončana je na Opštoj sjednici Vrhovnog suda 23. juna ove godine, jer mu je, da bi postao predlog kandidata, nedostajao samo glas kolega.

Bonus video: