AEM: Ne vršimo cenzuru niti ograničavamo slobodu izražavanja

Ističu da ako se kršenje nastavi 15 dana nakon dostavljanja obavještenja, Savjet Agencije može naložiti da se privremeno obustavi reemitovanje sporne programske usluge

10473 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za elektronske medije (AEM) saopštia je da uređuju prava, obaveze i odgovornosti emitera i operatora u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima na način koji ne predstavlja vršenje cenzure ili neprimjereno ograničenje slobode izražavanja.

To je saopšteno iz AEM nakon što su ih iz Socijaldemokratske partije (SDP) pozvali da onemoguće emitovanje programa televizije “Happy.

Iz AEM ističu da se uređivanje odnosa u oblasti usluga audio-vizuelnih medija (AVM) zasniva na načelima slobode, profesionalizma i nezavisnosti.

"Zakonom je propisano da Crna Gora obezbjeđuje slobodu prijema i reemitovanja AVM usluga iz država članica Evropske Unije i drugih evropskih država potpisnica Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji", navodi se u saopštenju.

Dodaju da imaju mogućnost da ograniče slobodu prijema i reemitovanja programa, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, Direktivom o AVM uslugama i Konvencijom o prekograničnoj televiziji u slučaju kada emiter u prethodnih 12 mjeseci emitovanjem televizijskog programa, koji dolazi iz zemlje članice Evropske Unije, najmanje dva puta otvoreno, ozbiljno ili teško prekrši odredbe Zakona o elektronskim medijima kojim je zabranjeno podsticanje, omogućavanje podsticanja ili širenja mržnje ili diskriminacije ili je prekršio norme koje se odnose na poštovanje privatnosti i dostojanstva građana ili zaštitu integriteta maloljetnih lica.

"U tom slučaju potrebno je da Agencija, o kršenju standarda i zakona obavijesti Evropsku komisiju, državu ugovornicu koja vrši emitovanje, a to je u ovom slučaju Srbija, odnosno Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji i emitera i zatraži da se obezbijedi obustava daljeg kršenja. Ako se kršenje nastavi 15 dana nakon dostavljanja obavještenja Savjet Agencije može naložiti da se privremeno obustavi reemitovanje sporne programske usluge", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Savjet Agencije, u februaru 2020. godine, donio odluku da na tri mjeseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju u okviru televizijskih programa “Happy” i “Pink M” iz Srbije.

"Razlog za ovu odluku su sadržaji navedenih televizija u kojima su se promovisali mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, što je predstavljalo kršenje člana 7 Konvencije o prekograničnoj televiziji. U skladu sa već pomenutim zakonskim ovlašćenjima i međunarodnim aktima, AEM nastavlja da vrši svoje nadležnosti u ovom i svim sličnim slučajevima”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: