Mitrović: Radovi na remedijaciji se ne izvode u planiranoj dinamici

"Sada je sušni period i neophodno je otpočeti izgradnju obaloutvrda. Mišljenja sam da je neophodno od izvođača zahtijevati operativni dinamički plan na dnevnom nivou gdje će biti preciziran tačan broj radnika, mehanizacije i datum završetka pojedinačnih aktivnosti"

10241 pregleda 10 komentar(a)
Foto: CG news
Foto: CG news

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović danas je obišao radove na prioritetnoj dionici autoputa Smokovac-Mateševo, kao i lokacije na kojima je prethodno konstatovana šteta u životnoj sredini, za koje su pripremljeni Planovi remedijacije na koje je dobijena saglasnost i čija je implementacija u toku na tri lokacije.

Između ostalog, implementacija Planova remedijacije podrazumijeva i radove sa ciljem stabilizacije kosina obale Tare, prenosi agencija CG News.

"Naša je konstatacija da se radovi ne izvode u planiranoj dinamici. Za ovaj dio posla zaduženo je Ministarstvo kapitalnih investicija, ali ja govorim u dijelu ispunjavanja Plana remedijacije i lokacija na kojima se vrši remedijacija. Za tri lokacije data je neophodna saglasnost. Međutim, nema dovoljno radnika. Sada je sušni period i neophodno je otpočeti izgradnju obaloutvrda. Mišljenja sam da je neophodno od izvođača zahtijevati operativni dinamički plan na dnevnom nivou gdje će biti preciziran tačan broj radnika, mehanizacije i datum završetka pojedinačnih aktivnosti", rekao je Mitrović.

autoput CG News
foto: CG news

Sa predstavanicima CRBC-a jem kako prenosi CG News, usaglašeno da izvođač radova, u saradnji sa predstavnicima resornih ministarstava dostavi svu dokumentaciju kako bi se pripremio izvještaj o zatečenom stanju i pronašao najbolji način kako se situacija može riješiti.

Dogovoreno je formiranje radne grupe u kojoj su predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dva nezavisna eksperta za ekologiju i hidrogeologiju, kao i predstavnici CRBC-a.

autoput CG News
foto: CG news

Osim Mitrovića, obilasku su prisustvovali direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Milan Gazdić, v.d.direktori za ekologiju, građevinarstvo i inspekciju u Ministarstvu ekologije, Dušan Bugarin, Goran Gorašević i Ljubiša Konatar, direktor Direktorata za vode u MPŠV, Željko Furtula, Veselinka Zarubica ekološki inspektor.

Bonus video: