Pokrenuti neophodne korake za unaprjeđenje prostora solane

"Podrška Evropskog parlamenta je još uvijek neophodna, kao i podrška EU, jer ptice ne vide i ne pitaju za granice", navode iz MSJA

4189 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MSJA
Foto: MSJA

Evropski poslanik i kopredsjedavajući Zelenih Evrope Tomas Vajs posjetio je danas Ulcinjsku solanu.

Direktorica Društva Dr Martin Šnajder-Jakobi (MSJA) Zenepa Lika je, kako je saopšteno iz te organizacije, upoznala Vajsa o preuzetim koracima NVO sektora na unaprjeđenju eko-turističke infrastrukture (bicikla, sanacija muzeja, portirnice, biciklističke kućice, postavljanje infotabli...) kao i o neophodnim koracima kako bi se obezbijedilo adekvatno upravljanje tim jedinstvenim područjem od velikog značaja za biodiverzitet Evrope.

Vajs je upoznat i sa naporima Ambasade Njemačke da pomogne Opštini Ulcinj sa angažovanjem GIZ eksperta kada je u pitanju upravljanje zaštićenim područjem.

"Odlukom Vlade CG da je zemljište Solane državno otklonjena je prepreka i otvorena su vrata vitalnim investicijama na zaustavljanju dalje degradacije ekosistema solane. Podrška Evropskog parlamenta je još uvijek neophodna, kao i podrška EU, jer ptice ne vide i ne pitaju za granice. Zato je važno da svi uključeni akteri intenzivno rade na unaprjeđenju infrastrukture, kao i na adekvatnom i stručnom upravljanju Parkom prirode Ulcinjska solana, kako bi ovaj prostor zaživio u pravom smislu i za dobrobit cijele Evrope, ljudi i ptica, prije svega", saopštili su iz MSJA.

Kazali su da, zajedno sa partnerima - Euronatur, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), Birdlife International, Tour du Valat, ostaju posvećeni zaštiti i unaprjeđenju Ulcinjske solane, ali da je isto tako važno da i Opština Ulcinj i ključni Vladini resori pokažu svoju posvećenost i pokrenu neophodne korake kako bi se taj prostor unaprijedio i u skorijoj budućnosti proizvodila so i postala brend ekološke države Crne Gore.

Bonus video: