Beton ni za štalu, a kamoli za temelj kuće

Ljubo Šuković najavio tužbu protiv firme “Montenegropetrol”, jer su mu za gradnju kuće u Zagoriču navodno isporučili beton lošeg kvaliteta, iz te firme tvrde da ne znaju za problem

27541 pregleda 50 reakcija 38 komentar(a)
Temelji Šukovićeve kuće moraće da budu uklonjeni, Foto: Borko Ždero
Temelji Šukovićeve kuće moraće da budu uklonjeni, Foto: Borko Ždero

Podgoričanin Ljubo Šuković najavio je tužbu protiv firme “Montenegropetrol”, jer su mu za gradnju kuće u Zagoriču, kako tvrdi, isporučili beton lošeg kvaliteta.

Šuković tvrdi da je od te firme kupio beton za coklu i temelj, a kontrola ispitivanja čvrstoće pri pritisku uzoraka izvađenih iz betonskih konstrukcija pokazala je da je veoma lošeg kvaliteta, odnosno da je samo 18,3 iz jednog uzorka, a 14,2 megapaskala (MP) iz drugog.

Izvršna direktorica firme “Montenegropetrol” Andrea Šuškavčević-Novović je “Vijestima” kazala da osoba pod tim imenom nije od njih kupovala beton, a da im se do sada nikada nije dogodilo da bude lošeg kvaliteta.

Šuković je “Vijestima” dostavio otpremnicu “Montenegropetrola”, ali i izvještaj o ispitivanju čvrstoće pri pritisku uzoraka izvađenih iz betonskih konstrukcija. On je za gradnju kuće zadužio firmu BMP gradnja, koja je trgovala beton od “Montenegropetrola”.

”Izvještaj sam radio u laboratoriji za ispitivanje u Podgorici, a koliko je beton lošeg kvaliteta, najbolje pokazuje to što je treći uzorak za ploču, a za šta je isporuku odradila druga firma pokazao da je taj beton zadovoljavajući - odnosno da je ostvarena čvrstoća 29,4 MP. Dakle, beton koji su mi isporučili iz ‘Montenegropetrola’ je duplo lošijeg kvaliteta. Možete misliti šta bi bilo da nisam provjeravao to, a nastavio da gradim kuću od 150 kvadrata. Taj temelj ne bi izdržao pritisak ili bi u slučaju zemljotresa popustio. Time su ugrozili bezbjednost porodice i mene”, kazao je Šuković.

On naglašava da mu je načinjena velika materijalna šteta, jer će sada morati da ruši temelj, te da angažuje mehanizaciju da se sve ukloni.

”Kuću sam započeo u julu. Sačekao sam da prođe 28 dana, koliko treba da se dobije nominalna čvrstoća betona i uradio testiranje. Kuća se pravi jednom za sva vremena i hoću da sve bude kako treba. Sada sam došao u situaciju da mi se sve prolongira, završetak radova, dodatni novac”, istakao je Šuković.

On je rekao da je pokušao da se dogovori s predstavnicima firme “Montenegropetrol” da nadoknade štetu, ali da to nije uspio.

Šuković posjeduje i video snimke kamiona “Montenegropetrola”, koji sipaju beton u coklo kuće u Zagoriču.

Šuškavčević-Novović, međutim, tvrdi da nije upoznata s problemom.

”Nisam upoznata s tim, nije niko kontaktiraosa mnom da je beton nije u redu, ni privatno lice, ni firma. Redovno radimo ateste, testiramo kocke. Ja imam sve nalaze da je svaki beton u redu, tako da se to ne radi preko novina, nego preko suda. Kod nas ta osoba beton kupovala nije”, kazala je Šuškavčević-Novović.

Na konstataciju novinara da Šuković ima uplatnice, istakla je da on njima nikada ništa nije platio i “da je onda to švercovano”.

”To veze sa mnom nema. Ja imam mnogo komitenata i firmi koje rade s nama. Ne mogu ja da odgovaram za postupke nekoga kome sam prodala. Ne mogu ja da budem odgovorna dalje za to što se dešava”, kazala je ona.

Ona je, kada je novinar kazao da postoji i snimak kamiona firme kojom upravlja, kazala da su vjerovatno prodavali nekoj firmi, a ne fizičkom licu.

”Ne mogu ja biti odgovorna za to kako ga je majstor ugradio, neke firme koja je izvođač. Bavimo se ovim poslom dugo, nikada nismo imali ne sudski, nego ni usmenu pritužbu da nešto nije u redu. Imamo firmu koja nam radi kvalitet. Imamo mnogo kompanija kojima prodajemo beton, svaki dan uzimamo uzorke, kocke. Imamo firmu koju plaćamo na mjesečnom nivou, koja nam kontroliše kvalitet. Tako da sigurno ne radim za 400 firmi beton super, a onda tamo nekome prodam da ne valja”, zaključila je Šuškavčević-Novović.

Bonus video: