Nije bilo povrede prava na život u slučaju Ražnatović protiv Crne Gore

Pavličić je kazala da su u pritužbama podnosioci predstavke naveli da je medicinsko osoblje Klinike za psihijatriju moralo znati za suicidne nagone pacijentkinje i da po tom osnovu nije uradilo sve što je bilo razumno očekivati kako bi se zaštitio život

18404 pregleda 3 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u predmetu Ražnatović protiv Crne Gore i utvrdio da nije bilo povrede prava na život zagarantovanog Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom, Valentina Pavličić, navela je da su predstavku podnijela tri člana porodice pacijentkinje Klinike za psihijatriju Kliničkog centra koja je izvršila samoubistvo tokom boravka u toj klinici, žaleći se na povredu materijalnog aspekta prava na život iz člana 2 Konvencije.

Pacijentkinja je 14. februara 2007. godine neprimjetno napustila krug bolnice i izvršila samoubistvo, skočivši sa obližnjeg mosta u rijeku Moraču.

Pavličić je kazala da su u pritužbama podnosioci predstavke naveli da je medicinsko osoblje Klinike za psihijatriju moralo znati za suicidne nagone pacijentkinje i da po tom osnovu nije uradilo sve što je bilo razumno očekivati kako bi se zaštitio život.

Kako je navela, Evropski sud je nakon ocjene navoda iz predstavke, pisanih opservacija u pravnoj odbrani države od zastupnice Crne Gore, a u svijetlu domaćeg prava i ustanovljenih međunarodnih standarda, utvrdio da nije bilo povrede materijalnog aspekta člana 2 Konvencije.

Sud je, kako se navodi, zaključio da nije bilo uvjerljivih elemenata da bi se odstupilo od zaključaka koje su u odlukama donijeli domaći sudovi.

"A koji se odnose na to da Klinika za psihijatriju nije znala, niti je morala znati o postojanju neposrednog rizika po život pacijenta koji je na dobrovoljnoj osnovi boravio na liječenju na istoj klinici”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: