U pljevaljske osnovne škole najmanje upisanih za sedam decenija

Najviše prvaka upisano je u Osnovnu školu “Ristan Pavlović” - 59, od kojih 57 u matičnoj školi a po jedan učenik u područnimm odjeljenjima u selima Crljenice i Vijenac

4143 pregleda 28 reakcija 5 komentar(a)
Osnovna škola u Kovačevićima, Foto: Goran Malidžan
Osnovna škola u Kovačevićima, Foto: Goran Malidžan

U pljevaljske osnovne škole u prvi razred ove godine upisan je 161 učenik, što je najmanji broj upisanih u posljednjih sedamdesetak godina. Broj upisane djece koja su 1. septembra prvi put sjela u školske klupe je za 60 manji nego prethodne godine.

Od ukupnog broja učenika u prvi razred u devet seoskih škola upisano je svega 13 učenika, a ostatak u tri gradske osnovne škole.

Najviše prvaka upisano je u Osnovnu školu “Ristan Pavlović” - 59, od kojih 57 u matičnoj školi a po jedan učenik u područnimm odjeljenjima u selima Crljenice i Vijenac.

Direktorica Osnovne škole “Salko Aljković” Milica Rondović kazala je da su u tu obrazovnu ustanovu ove godine upisana 53 učenika u prvi razred, trideset u matičnu školu i 23 u područno odjeljenje u naselju Guke.

U trećoj osnovnoj školi “Boško Buha” ove godine u prvi razred upisano je 36 učenika, trideset u matičnoj školi i šest učenika u područnom odjeljenju u Kominima.

Ove godine osnovnu školu u Pljevljima pohađaće ukupno oko 2.000 djece od prvog do devetog razreda, što je za 2.500 manje nego prije trideset godina. Školske 1991/1992. godine gradske škole pohađalo je 3.310 učenika, a u seoskim školama 1.162 učenika.

Najviše djece u Pljevljima pohađa OŠ “Salko Aljković”, koja je tokom prošle godine imala 719 učenika.

Prva generacija učenika njih 1320 u ovu školu upisana je 1971/72. godine i bili su raspoređeni u 41 odjeljenje. Kao školska godina sa najvećim brojem učenika bilježi se 1995/96. godina kada je školu pohađalo 1.497 učenika. Podaci pokazuju da trenutno tu školu pohađa skoro duplo manje učenika nego kada je osnovana ta obrazovna ustanova.

Osnovnu školu “Ristan Pavlović” ove školske godine pohađa oko 680 učenika, a “Boško Buha” oko 600 đaka. Ove godine u svim školama na selu ima 37 učenika prvog razreda, a u dosta njih od jeseni neće biti prvaka.

U Osnovnu školu “Bratstvo jedinstvo” u selu Kovačevići, koja pripada najudaljenijoj pljevaljskoj mjesnoj zajednici Bukovica, ove godine nije upisan nijedan prvak. Prošlu školsku godinu nastavu je pohađalo 15 učenika, od kojih je četvoro učenika devetog razreda završilo svoje školovanje. Od ove školske godine nastavu u toj obrazovnoj ustanovi pohađa 11 učenika.

Najviše učenika, njih 40, u seoskim osnovnim školama pohađa nastavu u Osnovnoj školi “Vladimir Rolović” u rudarskom naselju Šula.

Školske 1991/1992. godine gradske škole pohađalo je 3.310 učenika, a u seoskim školama su bila 1.162 učenika.

Bonus video: