"MITROPOLIT JE IZABRAN LEGITIMNO, LEGALNO, KANONSKI I TRADICIONALNO"

Porfirije o ustoličenju Joanikija: Ima mnogo politike i interesa, nezainteresovan sam za te interese

"Ne želim da se prljam, da prljam svoj um, da me to opterećuje, da mi pravi konfuziju u glavi, ako bih se bavio tim silnim informacijama"

18526 pregleda 3 komentar(a)
Porfirije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Porfirije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da tu očigledno ima mnogo politike i raznih interesa, koje kako kaže ne razumije te da je za te interese nezainteresovan.

Ustoličenje Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

"Mi trebamo da ustoličimo novog Mitropolita, koji je legitimno i legalno izabran od Crkve. Ne samo legalno, nego i kanonski, tradicionalno, dakle stoljećima i to na isti način, kao što je stoljećima bilo ustoličenje izabranih mitropolita pravoslavnih na Cetinju. Ali, pošto tu očigledno ima mnogo politike i raznih interesa koje ja, iskren da budem, ne razumijem, ali, pravo da vam kažem i nezainteresovan sam za te interese. Ne želim da se prljam, da prljam svoj um, da me to opterećuje, da mi pravi konfuziju u glavi, ako bih se bavio tim silnim informacijama. Znam da činimo nešto što je djelo Crkve, a to znači djelo ljubavi i djelo mira", poručio je Porfirije, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.