"Poslanici terorišu 650.000 građana, taoci smo njihovih sujeta, bolesnih nauma, ličnih interesa..."

"Ovoj garnituri političara bili oni pozicija ili opozicija nije stalo do naroda i njegove egzistencije. U stvari o građanima i ne razmišljaju"

18417 pregleda 73 reakcija 63 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot

Građani su taoci političara u Crnoj Gori bez obzira da li su oni pozicija ili opozicija, saopšteno je danas iz Nevladine organizacije (NVO) Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

"82 poslanika teroriše 650.000 građana ove prelijepe države na Balkanu. Taoci smo njihovih sujeta, bolesnih nauma, njihovih ličnih interesa koji pri tome ne biraju sredstva da se preko naših leđa što više okoriste na ovaj ili onaj način. Nikako za dobro svih nas koji smo ih i izabrali da vode državu u naše ime", ističe se u saopštenju te NVO.

Oni su dodali da je ovih dana, na žalost svih građana Crne Gore, ova država dotakla dno.

"Sve ono što je krasilo Crnu Goru, mir, multietički sklad, ljubav prema drugome, ostalo je iza nas.Sada smo na ivici međusobnog sukoba, sukoba između nas koji smo svi građani iste države. A zašto? Voljom, političkim potezima, motivisanim isključivo lični interesima, a ne interesima ove države i svih njenih stanovnika,već danima smo bombardovani tenzičnim izjava sa svih strana", ističe se u saopštenju NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Oni su dodali da prema posljednjim podacima preko 30.000 porodica žive kao podstanari, a da je svaki osmi-deveti građanin podstanar.

"Zapravo smo birali ljude koji vode državu u ime sebe, svojih porodica, kumova, prijatelja i tu se njihova borba za "sve nas", za svoju državu i njen prosperitet, međunarodni ugled završava. Prema posljednjim podacima preko 30.000 porodica zive kao podstanari a svaki osmi-deveti građanin je podstanar. Oko devet odsto živi ispod apsolutne linije siromaštva, a trećina građana Crne Gore živi u siromaštvu. Pripadnici najugroženije populacije nemaju jednak pristup zapošljavanju, sistemu zdravstvene zaštite, obrazovanju. Preko 80.000 građana se nalazi u sistemu socijalnih davanja. Broj nezaposlenih se u posljednje dvije godine drastično povećao i sada iznosi preko 56.000 građana. Samo u prošloj godini, tokom pandemije Covida-19 imali smo preko 11.000 otkaza", piše u saopštenju.

Iz NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom su kazali da "ako na sve to dodamo stepen prezaduženosti ove države, ne treba biti posebno inteligentan da se sabere jedan i jedan".

"Kada se u obzir uzme predstojeći period, a koji nam govori da će se poskupljenja osnovnih namirnica nastaviti (brašno, ulje kao i svih ostalih namirnica, goriva itd), da će pandemija itekako nastaviti da i dalje ugrožava ekonomiju i živote građana ove države, šta se da zaključiti? Zaključak je porazan ali realan. Ovoj garnituri političara bili oni pozicija ili opozicija nije stalo do naroda i njegove egzistencije. U stvari o građanima i ne razmišljaju. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kojega od milošte sada zovu Ministarstvo tri litra ulja, možda jeste ministarstvo finansija, ali definitivno nije ministarstvo socijalnog staranja. Za godinu dana u socijalno ranjenoj državi rezultati u ovoj oblasti su najblaže rečeno porazni, a u pojedinim situacijama i diskriminatorni. Jednom riječju mi nemamo socijalnu politiku, a pogotovo socijalnu politiku stanovanja. Za godinu dana moglo se više postići i moglo se bolje. Zašto nije?", navodi se u saopštenju NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Oni su poručili i da je očigledno su "eksperti" debelo zakazali bar u ovoj oblasti.

"Ukratko u Crnoj Gori opasno otkucava socijalna bomba. Mogu nas zavaravati raznim dešavanjima oko crkve, međusobnim optužbama oko svega. Mogu izmišljati razne krize,situacije ali prazni stomaci naše djece ipak najviše smetaju i nerviraju. Možda najviše smeta vrijeđanje inteligencije građana. Možda je vrijeme da građani ove države stanu na trenutak,razmisle i podignu svoj glas. Hajde da se dijelimo na bogate i siromašne, poštene i nepoštene, lažljive i istinoljubive. Hajde građani Crne Gore da podignemo svoj glas i stavimo do znanja svim političarima ove države. Da su oni tu zbog nas,našom voljom i povjerenjem a ne mi zbog njih (a do sada je tako bilo). Uzmimo primjere susjednih država koje su koliko toliko uspjele ojačati socijalnu politiku i životni standard svojih građana. A Crna Gora? Šta je sa nama? Nešto definitivno nije u redu, a za to ne možemo kriviti nas građane koji svakog dana idu na posao, muče se da prehrane svoje porodice, redovno plaćamo poreze ovoj državi. Ne, mi možemo biti jedino krivi što trpimo ovu torturu nad nama i našim porodicama", kazali su iz NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Oni poručuju i da će "proći i ovo sa crkvom, a onda će se nastaviti kriza sa vlašću".

"A kada će na red doći rešavanje socijalnih problema građana i uopšte poboljšanje socijalne politike ove države? Uvijek će se pojavljivati nešto novo što će ogromne probleme građana stavljati po strani. I što bi jedan od političara rekao...TIK-TAK....TIK-TAK...", zaključuje se u saopštenju NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Bonus video: