Smije li na magnetnu da se čeka 45 dana?

Prema podacima KC, prvi slobodni termini za pregled magnetnom rezonancom su uglavnom u roku od 30 do 45 dana... KC ima dva aparata, od kojih je jedan tokom avgusta petnaestak dana bio u kvaru

32702 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Aparat za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru, Foto: SAVO PRELEVIC
Aparat za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru, Foto: SAVO PRELEVIC

Pacijenti koji čekaju na pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru (KC) ne mogu da budu upućeni na ovu uslugu kod privatnika, ukoliko je prvi slobodan termin u narednih 45 dana.

To je odluka Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), za koju u ovoj ustanovi tvrde da je u skladu sa propisima. Međutim, sagovornici “Vijesti” tvrde da je u suprotnosti sa članom 3 Pravilnika o vrstama zdravstvenih usluga za koje se mogu sačiniti liste čekanja. Tim aktom definisano je da se liste čekanja mogu formirati za preglede na magnetnoj rezonanci, koji nisu hitni, a ne mogu se pružiti u roku od 30 dana.

Odlukom FZO, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić, taj rok produžen je za dodatnih 15 dana. U ovoj ustanovi priznaju da su u aprilu i junu upućivali dopise domovima zdravlja u vezi sa procedurom izdavanja uputa za snimanje magnetnom rezonancom, dok su 15. jula obavijestili izabrane doktore da dužina čekanja na tu uslugu može da bude i veća od 30 dana.

Iz FZO su kazali da je Ministarstvo zdravlja još 2017. godine donijelo Pravilnik, a čiji sastavni dio čine klinički kriterijumi, standardizovane mjere za procjenu zdravstvenog stanja, stepen prioriteta, indikacije i najduže vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu.

”Saglasno kriterijumima, date su dužine čekanja za MR pregled, prema kojima, ukoliko se ne radi o urgentnom stanju, period čekanja može biti od šest nedjelja do 12 mjeseci, u zavisnosti od procijenjenog zdravstvenog stanja osiguranika”, odgovorili su iz FZO.

Na sajtu te ustanove, za razliku od Službenog lista, pomenuti kriterijumi nisu objavljeni u sklopu Pravilnika, kojim se precizira da se liste čekanja formiraju za preglede koji se ne mogu pružiti u roku od mjesec.

Iz FZO su rekli da je vrijeme čekanja na pregled magnetnom rezonancom znatno smanjeno posljednjih mjeseci, jer je KC povećao radno vrijeme Kliniku za radiologiju i pruža veći broj usluga.

”Pa se ova usluga može zakazati najduže u roku od 45 dana od izdavanja uputa, čime je postignut optimalni rok čekanja od šest sedmica... Iz ovih razloga smo obavijestili izabrane doktore da osiguranicima izdaju upute za MR u privatnoj zdravstvenoj usluzi, samo u slučaju da termin koji ponudi informacioni sistem za upućivanje u KC duži od 45, a ne kao do sada, duži od 30 dana”, saopštili su iz FZO.

Vlada je u drugoj polovini jula odlučila da u mreži zdravstvenih ustanova budu samo one čiji je osnivač država. Do tada, građani su za određene usluge mogli da biraju da li će ih obaviti u javnoj ili od nekih privatnih ustanova, koje su po ovom Vladinom dokumentu bile izjednačene.

Iz Ministarstva zdravlja tada su kazali da će aktuelni ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama da važe do zaključenja novih ugovora, koje treba zaključiti u roku od šest mjeseci nakon sprovedenog javnog poziva i ravnopravne utakmice svih koji ispunjavaju propisane uslove...

Istakli su da će nova Odluka obezbijediti građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu.

U KC je pregled magnetnom rezonancom tokom 2019. obavljen 16.546 puta, dok je u istoj godini tu uslugu u privatnim klinikama o trošku države dobilo još 4.003 pacijenata. U dvijema privatnim ustanovama obavljeno je tokom 2019. godine ukupno 4.586 pregleda magnetnom rezonancom, što je iz budžeta plaćeno 622.745 eura.

Direktorica najveće zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović prije četiri mjeseca ocijenila je da “smo pomalo razmaženi pacijenti” i da ne zna zašto je neko mislio da će da kupi socijalni mir tako što će skoro svaki specijalistički ili supspecijalistički pregled da bude u roku od 30 dana.

”Kako su se umrežile privatne zdravstvene ustanove i ordinacije, donijeta je odluka da ako ne može u Kliničkom da se zakaže pregled u roku od 30 dana, pacijent ima pravo na taj pregled u privatnoj ustanovi. A sve to košta toliko da je ova država mogla sama da kupi još jedan magnet... Mislim da je ovakav način zakazivanja magneta nedomaćinski i neracionalan”, poručila je Radulovićeva. Ona je zaključila da se dešavalo i da specijalista zatraži da se pregled magnetnom rezonancom uradi za tri mjeseca, ali da su pacijenti zbog zakonske mogućnosti umjesto termina u KC dobijali pregled u privatnoj ustanovi.

Bonus video: