ToMontenegro krije imena eksperata plaćenih 50.000

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora kritikovali odluku nacionalne avio-kompanije ToMontenegro da sakrije s kime sklapa konsultantske ugovore

57012 pregleda 172 reakcija 64 komentar(a)
Građani imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac (ilustracija), Foto: Shutterstock
Građani imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nacionalna avio-kompanija ToMontenegro, od marta do danas, ekspertima, čija imena kriju, isplatila je gotovo 50.000 eura.

To su podaci do kojih je došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je od nacionalne avio-kompanije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama tražila kopije svih ugovora o konsultantskim uslugama, zaključenim s trećim licima od osnivanja do 5. avgusta.

Kompanija je MANS-u dostavila ugovore, ali su imena konsultanata i svi ostali njihovi podaci, uključujući i prebivalište obrisani.

U toj nevladinoj organizaciji poručuju da se “nažalost nastavlja loša praksa u državnim kompanijama kada je u pitanju transparentnost njihovog poslovanja, te da sve ono što su bili recidivi DPS modela upravljanja sada možemo vidjeti kao redovnu poslovnu politiku nove vlasti”.

”Ovo je posebno problematično kada su u pitanju nove državne kompanije poput ToMontenegro, gdje ne mogu da stoje opravdanja da se radi o kadru prethodnog sistema, ili praksa koju je novi menadžment naslijedio”, kazao je za “Vijesti” direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Poručuje da je odluka menadžmenta ToMontenegro da na ovaj način tretira pravo javnosti da zna apsolutno neprihvatljiva.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

”Suprotna je zakonu, pa ako hoćete i svemu onome što su bila javna obećanja o maksimalnoj transparentnosti trošenja novca građana”, ističe Milovac.

Nova nacionalna avio-kompanija osnovana je u februaru, a prvi let je bio 1. juna.

Prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje izvršni direktor Predrag Todorović, prvi konsultantski ugovor sklopljen je u martu s M. V., čije je zaduženje bilo pomoć pri pregovorima s Međunarodnim udruženjem za vazdušni prevoz (IATA) u vezi s dobijanjem kodova, te učlanjenje u različite šeme raspoložive avio prevoznicima, pregovorima s Passanger sales sistem provajderima, Ravenue Accounting provajderima...

Prema ugovoru, M. V. je angažovan/angažovana od 1. marta ove do 1. marta 2022, s neto platom od 2.500 eura, što znači da je samo po ovom ugovoru do sada potrošeno najmanje 12.500.

Todorović
Todorovićfoto: Savo Prelević

Konsultant ili konsultantkinja za organizaciju i rukovođenje procesom intervjuisanja budućih zaposlenih u kompaniji P. L. je za tri mjeseca trajanja ugovora (od 8. marta do 11. juna) prihodovao/prihodovala 9.000 eura, mjesečno 3.000 neto. Angažman je podrazumijevao, između ostalog, intervjuisanje kandidata i izvještaje o kandidatima za posao u kompaniji, a ugovor je predviđao i mogućnost produženja.

Tako se isti inicijali pojavljuju i u ugovoru sklopljenom 26. juna, ali je ovoga puta za pružanje uloga izrade pravilnika, propisa i organizacije za potrebe Odjeljenja ljudskih resursa kompanije. Ovoga puta angažman je na godinu dana od 11. juna ove do 10. juna naredne godine, s neto platom od 2.500 eura.

U maju je angažovan/angažovana E. M. S. Zadaci ovog eksperta su da daje pravne savjete, mišljenja, tumačenja međunarodnih propisa, standarda i ugovora u oblasti vazdušnog saobraćaja... Ugovor je bio oročen na tri mjeseca, s neto platom od 2.200 eura. Isti inicijali su i u ugovoru sklopljenom u avgustu, s istim opisom poslova, istim tromjesečnim rokom i neto zaradom.

U junu je angažovan/angažovana D. G, kao strateška konsultativna podrška, ali i za davanje stručnog mišljenja u domenu odnosa s javnošću. Za ovaj angažman od 15. juna do 15. septembra opredjeljivano je 800 eura mjesečno.

U julu je potpisan ugovor sa D. F. N, čije je zaduženje da dostavlja predlog organizacije komercijalnih poslova, destinacija i frekvencija 2021, komercijalnog budžeta, tarifne strukture po destinacijama. Ugovor je oročen na mjesec - od 8. jula do 8. avgusta, a plata 2.500 eura neto.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Istog mjeseca, ugovor je potpisan i sa K. V, sa zaduženjem da kreira “copywriting i content” materijala za društvene mreže, osmišljava kampanje za “influence” marketing, kreira strategije za brending ambasadore... i to od 20. jula do 20. septembra uz platu od 1. 200 eura neto.

A. T. je sa ToMontenegro potpisao/potpisala ugovor u avgustu. Angažovan/angažovana je za, kako stoji u ugovoru, uvođenje BoB i Duty free obaveze, definisanje proizvoda koji su uključeni u onboard ponudu na letovima, izgled i stil uniformi, istraživanje zadovoljstva putnika... Ugovor je oročen na period od 16. avgusta do 16. novembra, s neto platom od 1.500 eura.

ToMontenegro je ugovor u avgustu potpisao i sa V. K, koji/koja bi trebalo da definiše komercijalne strategije, dodatne usluge i njihovu strukturu, trogodišnji plan letjenja, analizira tržište... U ugovoru je precizirano da će V. K. biti konsultant od 6. avgusta do 6. novembra - 1.500 eura neto.

”Novi nacionalni avioprevoznik nije ničija privatna kompanija, još uvijek je dobrim dijelom finansiran iz budžeta Crne Gore i u skladu s time građani imaju puno pravo da znaju kako se troši njihov novac”, poručuje Milovac.

Zbog toga je, ističe on, neprihvatljivo da “nemamo punu informaciju o tome s kime ToMontenegro sklapa konsultantske ugovore vrijedne desetine hiljada eura”.

”A još manje da takva praksa postane dominanta u ponašanju uprave nacionalnog avioprevoznika. Smatramo da je bilo dosta 30 godina skrivanja informacija od građana Crne Gore, te da smo nakon svih korupcionaških afera koje su se vezivale za državne kompanije, morali da naučimo lekciju da informacije o trošenju državnog novca moraju biti javne”, poručio je on.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Milovac je najavio da će se MANS svakako žaliti na odluku kompanije ToMontenegro, koja će na kraju ipak morati da objavi tražene informacije.

”Smatram da nikome od nas ne treba novi Montenegroairlines kojeg su ‘pojele’ upravo odluke menadžmenta donošene daleko od očiju javnosti”, zaključio je Milovac.

Izvršni direktor ToMontenegro Predrag Todorović i finansijski direktor Nebojša Vuksanović nedavno su novinarima saopštili da kompanija ovu godinu neće završiti s pozitivnim poslovanjem zbog ulaganja u infrastrukturu.

Kazali su i da ne mogu da saopšte koliki su sadašnji gubici, dosadašnji rashodi i koliki minus očekuju na kraju poslovne godine.

Precizirali su da je ToMontenegro do sada imao 790 letova i da su prevezli 58.000 putnika.

Obećali su i da će na sajtu kompanije imati dio koji se odnosi na slobodan pristup informacijama, gdje će biti dostupni svi ugovori koje mogu da objave.

Vlada je iz državnog budžeta do sada za tu kompaniju izdvojila 26 miliona eura.