Barski vjerski poglavari: Uvjereni smo da će naš narod, sve tri vjere i svih nacionalnosti, nastaviti miran suživot

"Tenzije uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, nepotrebno su stvorene, jer se ne dešava ništa novo i neuobičajeno. Vjekovna je tradicija da novoizabrani arhijereji budu ustoličeni na tron na kojem će stolovati i rukovoditi svojom vjerskom zajednicom u narednom periodu, kazao je za Radio Bar i Bar info, paroh barski, protojerej – stavrofor, Slobodan Zeković.

28934 pregleda 192 reakcija 15 komentar(a)
Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, Foto: Screenshot/Youtube
Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, Foto: Screenshot/Youtube

Barski vjerski poglavari pozivaju na smirivanje tenzija uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vjerujući da će i ova teška situacija, kao i mnoge druge do sada, biti prevaziđena na najbolji način, prenosi portal Bar info.

Ustoličenje Joanikija zakazano je za sjutra u Cetinjskom manastiru.

"Uvjereni smo da će naš narod, sve tri vjere i svih nacionalnosti, nastaviti miran suživot, u skladu sa prijateljskim odnosima, koji krase Bar i Crnu Goru, i koji su naša najveća vrijednost", istakli su barski paroh – Slobodan Zeković, glavni barski imam – Muidin Milaimi i nadbiskup barski, Rok Đonlešaj.

"Tenzije uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, nepotrebno su stvorene, jer se ne dešava ništa novo i neuobičajeno. Vjekovna je tradicija da novoizabrani arhijereji budu ustoličeni na tron na kojem će stolovati i rukovoditi svojom vjerskom zajednicom u narednom periodu, kazao je za Radio Bar i Bar info, paroh barski, protojerej – stavrofor, Slobodan Zeković.

On je dodao da Pravoslavna crkva ovdje postoji od apostolskih vremena.

"Konkretno, u Baru, na više lokacija imamo ostatke ranohrišćanskih crkava, počev od Velikog Pijeska, preko Zaljeva, do Trikonhosa u centru grada, koji svjedoče o neprekinutom kontinuitetu crkvenog života na ovim prostorima. Kasnije, kada je došlo do raskola u hrišćanstvu, ostale su i na našem području da djeluju te dvije tradicije hrišćanskog Istoka i Zapada, pa su se dvije jurisdikcije su se uvijek preplitale. Ono što je najvažnije, uvijek smo egzistirali u lijepom suživotu, kao prijatelji i susjedi, vjekovima u ljubavi, koju su njegovale i barska nadbiskupija, Mitroplija crnogorska – primorska, Kotorska biskupija i druge eparhije i dijaceze istočne i zapadne tradicije", kazao je Zeković, koji je naglasio da je "mitropolit Joanikije jedan od arhijereja u zlatnom nizu mitropolita crnogorsko-primorskih, koji je na zakonit i kanonski način, od Svearhijerejskog Sabora, izabran na tu visoku dužnost".

On je poručio da je to radosni događaj za cijelu Crnu Goru i dodao da su tenzije su nepotrebne, te da potiču od grupe politički i ideološki ostrašćenih ljudi, koji kako dodaje Zeković, nažalost, uz veliku podršku pojedinih medija, stvaraju iskrivljenu sliku u stvarnosti i podgrijavaju napetu atmosferu.

"Poruka je i Mitropolije i pravoslavnih vjernika da taj dan treba da bude radostan, te šaljemo poruke mira, jedinstva i bratske sloge, a ne daj Bože da dođe do kakvog razdora i sukoba", naglasio Zeković, izražavajući uvjerenje da do toga neće doći.

Glavni barski imam, Muidin Milaimi, nada se, kako je kazao, da će uz pomoć uzvišenog Boga, ustoličenje mitropolita Joanikija proteći u miru, i da će Crna Gora, kao i do sada, uspješno prevazići i ovu tešku situaciju.

"Nadamo se da ćemo imati dovoljno pameti da sačuvamo mir i slobodu u Crnoj Gori, a naša je obaveza, ispred Islamske zajednice, da poštujemo državu koja nas poštuje. Mi u Islamskoj zajednici, imamo svu slobodu i mir u Crnoj Gori, tim prije, naša obaveza je više nego jasna. Zato pozivam sve na uzdržavanje od sukoba, kako bi ustoličenje mitropolita proteklo u najboljem redu, bez tenzija, i ne daj Bože, drugih posljedica koje bi mogle biti fatalne za državu i sve njene građane. Svi želimo da se taj čin završi na dostojanstven način, i to je naša molba upućena svima", kazao je Milaimi.

Vjerski poglavari odgovorili su, za Radio Bar i Bar Info i na pitanje o tome da li vjera i politika treba da budu razdvojene.

"Što se tiče dnevne politike, strančarenja i dijeljenja, to ne treba i ne smije da ima bilo kakve veze sa crkvom. Crkva je bogočovječanski organizam koji poziva sve ljude na jedinstvo, a nikako na dijeljenje. Naravno da crkva, kao i svaka druga institucija ili pojedinac, ne samo da mogu, nego i imaju pravo i obavezu da iskažu svoj stav kada je riječ o nekim važnim, krucijalnim društvenim zbivanjima i pojavama koje snažno utiču na život građana, ili mogu da ugroze njihova prava", kazao je Zeković.

Milaimi, smatra da je više nego jasan odnos crkve i politike, jer je Crna Gora sekularna država.

"Crkva treba da se bavi vjerskim pitanjima, a država ima svoju aparaturu i organizaciju. Mi treba da je volimo i poštujemo, jer nemamo drugu državu i dom, osim Crne Gore", istakao je Milaimi.

Nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj, kazao je za Radio Bar i Bar info, da ne želi, u ime Katoličke crkve da se miješa u novonastale sukobe, niti da ih komentariše, a na pitanje o odnosu vjere i poltike, odgovorio je da je crkva već odvojena od države.

Takođe, potvrdio je da će on, zajedno sa drugim, visokim predstavnicima Katoličke crkve, prisustvovati svečanom činu ustoličenja mitropolita Joanikija, ukoliko bezbjednosna situacija bude stabilna.

Zeković je kazao da je Pravoslavna crkva napravila veliki ustupak smirivanju tenzija time što je odustala od planiranog i najavljenog velikog svenarodnog sabora na Cetinju.

"Svečanost će biti obavljena u najužem mogućem krugu, kako sveštenstva i monaštva, tako i zvanica, ali će u svim gradovima, širom Crne Gore, i svim hramovima, biti služene svečane liturgije, što znači da će radost tog velikog i srećnog čina biti prenijeta i podijeljena među svim pravoslavnim vjernicima. Okupićemo se u našim sabornim hramovima i uznijeti molitve i blagodarenja Bogu povodom ovog svečanog događaja- blagodarnost što smo dobili novog arhijereja, dostojnog velikih prethodnika, Svetog Petra Cetinjskog i našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Pomolićemo se i da Gospod našem novom mitropolitu podari mudrosti, vjere i strpljenja, kako bi ovu odgovornu dužnost obavljao na najbolji mogući način, a još jednom pozivam sve građane u Crnoj Gori na smirivanje nepotrebnih tenzija, te da se vratimo mirnom suživotu, bratskoj ljubavi i slozi", zaključio je Zeković.

On je rekao da će u subotu, 4. septembra, ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, biti organizovan doček patrijarha srpskog Porfirija.

Bonus video: