Borba za prava Roma traje 17 godina

Nezaposlenim pripadnicima RE populacije u Nikšiću, Podgorici i Beranama podijelili su 11 ekonomskih paketa u vidu materijala i opreme za rad dok su u periodu oktobar – decembar 2020. godine angažovali 50 osoba iz Nikšića, Podgorice i Berana koji su bili zaduženi za obavljanje poslova u deset romskih i egipćanskih naselja

3591 pregleda 1 komentar(a)
Aktivisti Centra za romske inicijative, Foto: Svetlana Mandić
Aktivisti Centra za romske inicijative, Foto: Svetlana Mandić

NVO Centar za romske inicijative (CRI) obilježila je 17 godina uspješnog rada.

Iako je prošla godina bila naporna, uspjeli su da sve zacrtane planove realizuju i da oko 3.500 direktnih korisnika u periodu od prošlog rođendana do ovog, bude upoznato sa određenim pravima i uključeno kroz niz projektnih aktivnosti u više gradova Crne Gore.

”Za godinu dana je identifikovano i procesuirano 18 slučajeva ugovorenog braka od kojih je jedno lice punoljetno, 13 djevojčica i tri dječaka za koje je pruženo 65 usluga u svojstvu povjerljivog lica. Procesuirano je 18 slučajeva nasilja u porodici koje su prijavile pripadnice romske i egipćanske zajednice od kojih su dva maloljetna lica za koje je pruženo više od 60 usluga u svojstvu povjerljivog lica. Organizacija je pružila 158 usluga za regulisanje dokumentacije pravnog statusa za 63 lica naše ciljne grupe, organizovano je osam radionica na teme značaja obrazovanja što je rezultiralo da sve djevojčice od petog do devetog razreda iz RE populacije, njih 45, ostanu u obrazovnom sistemu, kao da pet djevojčica, od njih osam, upiše srednje obrazovanje”, kazala je je Fana Delija iz te NVO.

Nezaposlenim pripadnicima RE populacije u Nikšiću, Podgorici i Beranama podijelili su 11 ekonomskih paketa u vidu materijala i opreme za rad dok su u periodu oktobar – decembar 2020. godine angažovali 50 osoba iz Nikšića, Podgorice i Berana koji su bili zaduženi za obavljanje poslova u deset romskih i egipćanskih naselja.

”Za svoje angažovanje dobili su vaučere za kupovinu prehrambenih i higijenskih proizvoda kako bi prevazišli kriznu situaciju nastalu usled pandemije Covid19. Dodjeljeno je 347 prehrambenih i higijenskih paketa”, kazala je Delija.

Bonus video: