Porfirije: U crkvi ima mjesta za sve

Patrijarh srpski kazao je da je Joanikije dostojan da bude mitropolit i da "taj blagoslov i radost" dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovesti

245135 pregleda 291 reakcija 276 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2021. 22:37h

U Podgorici je večeras organizovan svečani doček patrijarha srpskog Porfirija, na kojem se okupljenima obratio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Porfirije je istakao da bi najradije sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostroga, gdje bi dobili putokaz kako dalje.

Kazao je da crkva ne postoji da bi rješavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog.

Porfirije je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovesti.

"Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke.Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj".

On je istakao da u crkvi ima mjesta za sve, bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost.

"Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji", poručio je Porfirije, "da stanu ispred mitropolita Joanikija", kazavši da je izabran legalno, "onako kako je uvijek to bilo".

"Pitam vas ovdje okupljene, da li je dostojan Joanikije da sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog?"

Masa je Porfiriju uz skandiranje i aplauze odgovorila da je dostojan.

Porfirije
Porfirijefoto: Savo Prelević

On je istakao da Joanikija zna iz studentskih dana. Fakultetske studije, kaže Porfirije, Joanikije su i on napustili i upisali Bogolsloviju "u potrazi za Božijom istinom."

"Molim sve da se mržnja među braćom ne prenosi iz pradjedovskih vremena", poručio je Porfirije.

Porfirije je večeras ispred hrama u Podgorici "pitao da li će savremenici dozvoliti da se kroz 21. vijek prenose besmisleni ideološki sukobi”.

Razlike su, kako je naveo, date ne da bi bile povod za sukobe, već kao "darovi Božiji da bi se svoj poseban pečat razvijao".

“Stoga, i ja, zajedno sa izabranim mitropolitom i svim našim arhijerejima molim sve da ne dozvolite da se mržnja među braćom i nesreće produžuju. Ne ostavljajmo našoj djeci hipoteke ni svoje ni naših djedova”, poručio je Porfirije.

Joanikije je, u obraćanju nakon bogosluženja, istakao da mu je drago što su uz Porfirija, u Podgoricu stigli i predstavnici svih pravoslavnih crkvi, što, kako je istakao, daje dodatnu snagu.

Joanikije, koji je dočekan aplauzom i uz povuke "Ne damo svetinje", pozdravio je patrijarha Porfirija, predstavnike brojnih pravoslavnih crkvi, a pri pomenu premijera Vlade Zdravka Krivokapića, čuli su se uzvici negodovanja. Pojedini okupljeni su zviždali i ministrima iz Vlade Crne Gore i Srbije.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Savo Prelević

Porfirije i Joanikije su stigli ispred hrama nešto prije 18 časova, a na skupu su bili i premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, lider Prave Marko Milačić.

Dočeku Porfirija prisustvovali su i predsjednik Opštine Budva Marko Carević, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, poslanici Demokrata Dragan Krapović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, lider Ujedinjenje Goran Danilović...

Krivokapić je na Tviteru kratko naveo da je doček Porfirija u Podgorici "miran i dostojanstven".

Događaj u Podgorici pratio je veliki broj novinarskih ekipa iz Crne Gore i inostranstva.

Porfirije doček
foto: Borko Ždero

Dio grada preko Morače uoči svečanosti praktično je bio blokiran zbog kolone vozila koje su pristizale ispred Hrama.

Okupljeni su nosili zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije...

Građani koji su Bulevarom Srđana Aleksića i Crnogorskih serdara pješke u koloni krenuli ka hramu blokirali su saobraćaj i stvorili gužve krećući se kolovoznom trakom i prolazeći na crveno svjetlo, a njih je pratilo vozilo policije koje je bilo na kraju kolone.

Bonus video: