Šćekiću pun mandat u Fondu?

Vršiocu dužnosti direktora FZO ističe mandat. Prijavilo se četvoro kandidata, raspisan konkurs i za pomoćnike

14721 pregleda 581 reakcija 11 komentar(a)
Šćekić, Foto: BORIS PEJOVIC
Šćekić, Foto: BORIS PEJOVIC

Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić najozbiljniji je kandidat za funkciju rukovodioca te ustanove, koji treba da bude izabran u narednom periodu.

”Vijesti” saznaju da se za ovu funkciju prijavilo četvoro kandidata, koji je trebalo juče da budu u Upravi za kadrove na usmenom intervjuu. Osim Šćekića, na ovaj konkurs prijavili su se službenici FZO Gina Radenović i Željko Iković, kao i psiholog iz Bara Almin Dacić. Usmeni intervju je odgođen, saopšteno je nezvanično.

Šćekić, inače potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i bivši predsjednik Opštine Berane, za vršioca dužnosti direktora ove ustanove izabran je 5. marta ove godine, na period od pola godine.

Njega je na tu funkciju imenovao Upravni odbor FZO, čija je predsjednica Ana Nenezić iz Kliničkog centra (KC), zamjenica Ana Ičević iz podgoričkog Doma zdravlja, a članovi Vladan Knežević iz privatne zdravstvene ustanove IMC Podgorica, Miladin Tmušić iz Opštine Berane, Nebojša Radonjić iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore i Vesna Popović, predstavnica zaposlenih u Fondu.

Prema konkursu, za direktora FZO neophodan je VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja, fakultet iz oblasti društvenih nauka - ekonomija ili pravo, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja, ili pet godina radnog iskustva na drugim poslovima. Prijave su se podnosile do 17. avgusta.

Prošlog mjeseca je raspisan konkurs i za pomoćnike direktora FZO, raspisan je i konkurs za pomoćnike direktora ove institucije. Traženi su rukovodioci Sektora za ugovore i normativne poslove Stručne službe FZO, Sektora za planiranje i kontrolu sprovođenja ugovora davaoca zdravstvenih usluga, Sektora za naknadu štete, zastupanje i imovinsko-pravne poslove i Sektora za informacione tehnologije i razmjenu podataka integralnog informacionog sistema zdravstva.

Prethodni direktor FZO Sead Čirgić podnio je ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga.

Odluku o osnivanju FZO prije 30 godina donijela je Skupština, na osnovu Zakona o društvenim djelatnostima...

FZO je ustanova koja obezbjeđuje prava iz zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, omogućava bolju kontrolu, racionalnije i namjensko trošenje sredstava, kao i kreativnije vođenje politike.

Radi što kvalitetnijeg ostvarivanja prava svojih osiguranika Fond ima organizacione jedinice u svim opštinama u Crnoj Gori.

”FZO je jedna od najznačajnijih institucija, ne samo u sistemu zdravstva, već i u državi. Sama činjenica da je njegova osnovna uloga da finansira zdravstvenu zaštitu cijele populacije u državi dovoljno govori o važnosti i gotovo presudnom uticaju na reforme u sistemu zdravstva, kao i na cjelokupne reforme koje se sprovode u Crnoj Gori”, navodi se na sajtu te ustanove.

Ministarstvo finansija donijelo je odluku da budžet za zdravstvo u ovoj godini bude 301.000.000 eura. Šćekić je objasnio da je Fond sačinio nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu 313,41 milion, dok po predlogu Ministarstva finansija on iznosi 301,94 miliona eura. To je za 11,47 miliona eura ili 3,66 odsto niže od iznosa u nacrtu.

Šćekić je ranije ocijenio da je potrebno jačati kadrovske, prostorne i organizacione kapacitete u javnom zdravstvenom sistemu, povećati ulaganja u savremenu medicinsku opremu (skeneri, digitalni mamografi, RTG aparati…) i savremene medicinske tehnologije i procedure, kako bi sistem bio konkurentan i kako bi se povećao kvalitet pružanja zdravstvene zaštite.

Bonus video: