Bazen proključao od političkih spletki

Odnosi u Odboru direktora Sportsko-rekreativnog centra oslikavaju agoniju u kojoj se nalazi Budva

20507 pregleda 3 komentar(a)
Zatvoreni bazen u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zatvoreni bazen u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Loši međuljudski odnosi, politička nadgornjavanja, netrpeljivost, zloupotrebe i politička zapošljavanja, sve se to moglo čuti na burnoj sjednici Odbora direktora Sportsko rekreativnog centra (SRC) Budva, koja oslikava trenutnu situaciju i agoniju u kojoj se Budva nakon izbora nalazi punu godinu.

Članovi odbora direktora SRC, njih troje koje su imenovali Demokratska Crna Gora i SNP, Zagorka Jelušić, Duško Stojanović i Isidora Jovanović zatražili su da se u srijedu hitno održi elektronska sjednica odbora te opštinske firme koja upravlja gradskim bazenom,na kojoj bi bile samo dvije tačke - smjena aktuelnog predsjednika Odbora Ljuba Dragišića i izbor novog starog v.d direktora Martina Zenovića, kadra Demokrata.

To je odgovor na odluku Dragišića koji je prije dva dana nakon žučne jednoipočasovne rasprave prekinuo sjednicu Odbora direktora, jer nije dozvolio da Jovanović glasa elekronskim putem, već isključivo da se, zbog ranijih zloupotreba koje su bile, uključi vidio pozivom. Uslijedilo je oštro protivljenje Jelušić i Stojanovića, koji su se pozivali na Zakon o privrednim društvima koji omogućuva da se Jovanović izjasni elektronskim putem - mailom, telefonskim uključenjem, faksom… Međutim, Dragišić je pročitao poruku Jovanović, koja je kazala da bi je zbog poodmakle trudnoće uznemirilo da se uključi video-pozivom, a potom pročitao i da ga je u poruci uvrijedila.

Odluku da Dragišić ne omogući Jovanović da se izjasni oni su ocijenili kršenjem zakona.

Ovakav ishod, doveo je do odluke tri člana da za srijedu zakažu elektronsku sjednicu. Ukoliko na njoj bude smijenjen Dragišič, to bi moglo da dovede do novih razmimoilaženja unutar opštinske vlasti, pa čak i do potpunog raspada.

Mjesto direktora SRC Budva pripada Demokratama, ali insistiranje da to bude Zenović praktično doliva ulje na vatru i stvara još veću napetost u toj opštinskoj firmi.

Sa sjednice Odbora direktora SRC Budva
Sa sjednice Odbora direktora SRC Budvafoto: Vuk Lajović

Sjednici je prisustvovao i Srđan Pribilović, član Odbora direktora ispred zaposlenih, koji je bio jasan da se nikako neće složiti da se za v.d. direktora izabre Zenović, koga su, kako je kazao, prije dva mjeseca smijenili zbog lošeg upravlja firmom, diskriminacije radnika po političkoj osnovi, nedomaćinskim upravljanjem, a ne zbog toga što je Demokrata.

”Predsjendik Opštine treba da smijeni sve članove odbora direktora. Nisam glasao za smjenu Zenovića, zato što je Demokrata, zato što je Paštrović, zato što lovi ribu… Glasao sam zbog dokumenata. Što su ljudi maltretirani jer ne pripadaju istoj partiji, što su radnici diskriminisani, što je loše upravljano firmom. Samim njegovim razrješenjem i izborom novog odbora direktora vjerovali smo da će stvari krenuti nabolje. Žele da vrate čovjeka kome je odbačen finansijski plan, znači biramo razriješenog čovjeka za v.d direktora, koji se u CRPS i dalje vodi kao v.d.”, kazao je Pribilović.

Polemika na sjednici praktično je pokazala da ne postoji mogućnost dogovora.

A sve je počelo krajem juna, kada je odbor direktora, kojim je predsjedavao Dragišić smijenio dotadašnjeg direktora Martina Zenovića.

Dragišić je i prekjuče na sjednici obrazložio da je Zenović isključivo smijenjen jer je nenamjenski trošio novac, te dugovanje firme od sto hiljada, koliko je zatekao kada je došao, doveo do 400 hiljada eura. On je kao primjer naveo da je samo za kancelarijski materijal utrošeno 14 hiljada eura, koliko ne potroši opštinska administracija.

”Mi smo sve to naveli u krivičnoj prijavi koju smo podnijeli. Ja nisam čovjek partije, niti imam mentora, već sve što radim, radim po zakonu. Taj čovjek, koji je se i dalje u CRPS vodi kao v.d direktor, je diskriminisao radnike, jedne je kažnjavao više puta, a druge, koje je ona zapošljavao, čijih radnih mjesta nema u sistematizaciji, je nagrađivao. Nakon sjednice odbora direktora, gdje mu je predočena cijela situcija zbog čega je smijenjen, on nije ništa rekao, ali je odmah nakon sjednice kaznio pet radnika i šefa računovodstva koji su predočili stanje u firmi. Izgubio je sudske sporove koje je pokrenuo protiv radnika, zbog čega je dodatno zadužio firmu. Čovjek je poremetio međuljudske odnose”, naveo je Dragišić.

Do raskola u odboru je došlo nakon što su Jelušić i Stojanović, kao kandidata za izbor v.d direktora ponovo namjeravali da predlože Zenovića. Jelušić je spočitala Dragišiću njegovu tvrdnju da nije politički aktivan, ali i tražila da joj se dostavi odluka Odbora direktora po kojoj je podnijeta krivična prijava.

”To što vi navodite su subjektivni osjećaji, lični animoziteti. Dajte da u našoj kući sredimo stvari, da ostavimo po strani animozitete i da se prekine sa opstruiranjem i izaberemo v.d direktora, kako bi radnici primili plate. V.d. nije sveto pismo, raspisaće se konkurs i izabraćemo direktora, ali sada moramo da postavimo čovjeka kako bi firma počela da radi. Razriješili ste Zenovića, a nijeste dali nikakvo obrazloženje. Niko ne može biti osuđen na osnovu nečijeg ličnog osjećaja”, kazala je Jelušić.

I Stojanović je bio istog mišljenja da je Dragišić prilikom smjene Zenovića morao da imenuje odmah v.d. direktora, pa je zato i krivac što radnici ne primaju plate.

”Da li vašim neznanjem ili brzinom, radnici ne primaju plate i vi ste takvim potezom firmu doveli u ovu situciju”, poručio je Stojanović.

Takve njihove ocjene, Dragišić je nazvao političkim dijagnozama, i optužio ih da govore ono što im u partiji kažu, što su oni odbacili, okrivljujući Dragišića da opstruira rad i onemogućava da se sjednice održavaju.

Bonus video: