Svjetski mediji o "napetom" ustoličenju Joanikja: "SPC najveća vjerska institucija u CG, u sukobu je s Đukanovićem"

"Novi vođa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ustoličen je danas pod zaštitom policijskih snaga koje su rasturile neprijateljski nastrojene demonstrante suzavcem u pogoršanju tenzija oko identiteta u zemlji", piše agencija Frans pres

51948 pregleda 43 reakcija 14 komentar(a)
Joanikije i Porfirije danas u Cetinjskom manastiru, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Joanikije i Porfirije danas u Cetinjskom manastiru, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Svjetski mediji pišu danas o "napetom" ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori koje je obavljeno i pored protesta protivnika tog čina i njihovih sukoba sa policijom.

"Novi vođa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ustoličen je danas pod zaštitom policijskih snaga koje su rasturile neprijateljski nastrojene demonstrante suzavcem u pogoršanju tenzija oko identiteta u zemlji", piše agencija Frans pres.

Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru, gde je sa patrijarhom srpskim Porfirijem došao helikopterom pošto su demonstranti prethodno blokirali prilaze gradu.

Bi-Bi-Si (BBC) piše da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da spriječe ustoličenje, i navodi da je taj događaj "otkrio podjele u zemlji" koja je izašla iz unije sa Srbijom 2006. godine. "Srpska pravoslavna crkva je najveća vjerska institucija u Crnoj Gori ali je u sukobu sa predsjednikom Milom Đukanovićem koji tvrdi da SPC pokušava da podrije nezavisnost zemlje i vrati Crnu Goru pod kontrolu Srbije", piše BBC i dodaje da je predsjednik Đukanović pokušao da poremeti ustoličenje Joanikija u najvišu crkvenu poziciju SPC u Crnoj Gori.

Đukanović, kako navodi BBC, i dalje osjeća posljedice poraza svoje Demokratske partije socijalista (DPS) na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, koji je uslijedio pošto je on progurao zakon koji bi dozvolio državi da uzme crkvenu imovinu.

Taj potez se okrenuo protiv njega kada je Crkva ušla u kampanju sa opozicijom koja je svrgnula DPS sa vlasti prvi put poslije tri decenije, piše BBC.

Policija u opremi za suzbijanje demonstracija sukobila se sa demonstrantima koji su pucali u vazduh i bacali flaše i kamenje rano jutros u Crnoj Gori prije ceremonije ustoličenja novog starješine Srpske pravoslavne crkve u zemlji, prenosi agencija AP.

Crnogorci su i dalje duboko podijeljeni oko veza svoje zemlje sa susjednom Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je dominantna vjerska institucija u zemlji, piše AP i podsjeća da se oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatra Srbima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je pozivao da se ustoličenje odloži i neki mediji su kasno sinoć javili da će se to desiti, ali je to ubrzo demantovala Srpska pravoslavna crkva koja je navela da će biti obavljeno uprkos tenzijama, piše AP.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koga opozicija u Crnoj Gori optužuje da se miješa u unutrašnje poslove zemlje zajedno sa Rusijom, čestitao je Joanikiju na ustoličenju i pohvalio vladu zbog toga što je ceremonija održana uprkos sukobima.

Vučić je, navodi AP rekao da Srbija nema aspiracije prema Crnoj Gori nego da hoće sa njom da ima najbliskije i najbolje odnose.