Savjet: Neke od povreda na Cetinju i od gumenih metaka

Utvrđeno je da se upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana prijestonice koji nisu uzeli učešća u javnim okupljanjima

26094 pregleda 429 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prekomjerna upotreba hemijskih sredstava tokom današnjih dešavanja na Cetinju odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana prijestonice koji nisu uzeli učešća u javnim okupljanjima, zaključeno je na večerašnjoj vanrednoj sjednici Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Utvrđeno je i da su određene povrede uzrokovane dejstvom gumenih metaka. Iz Uprave policije ranije danas su tvrdili da gumeni meci nisu upotrijebljeni prilikom intervencije na Cetinju.

Savjet je ranije danas ocijenio da je prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

"Na osnovu kontakta sa povrijeđenim građanima, dostupne medicinske dokumentacije, fotografija i neposrednog pregleda povrijeđenog građanina od strane člana Savjeta dr Aleksandra Mugoše, Savjet je nesporno utvrdio da su određene povrede uzrokovane dejstvom gumenih metaka", saopšteno je iz Savjeta.

Podsjećaju da su još 2015. preporučili Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da se upotreba gumene municije kao sredstva prinude do daljeg stavi van upotrebe.

"Savjet poziva MUP i Upravu policije da zbog određenih nejasnoća i interesa javnosti objavi snimak navodnog bacanja molotovljevog koktela na gradskom trgu koji je prema navodima nadležnih bio povod za primjenu sile", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: