Pojedinci "tragali" za novinarima "Vijesti"

Pojedini demonstranti su se pozdravljali sa novinarima "Vijesti", dok su organizatori sprečavali pokušaje da se napravi neprijatnost

40139 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ekipa "Vijesti" je prethodna dva dana izvještavala sa Cetinja u teškim uslovima, često rizikujući bezbjednost.

Uprkos naraslim tenzijama i tome što su pojedini učesnici protesta "tragali" za novinarima "Vijesti", negodujući zbog izvještavanja, nijedan od pet novinara i tri fotoreportera redakcije nije imao veću neprijatnost.

Dok su novinari "Vijesti" u nedjelju ujutru čekali ispred Belvedera, jedan od vođa demonstranata pozvao ih je preko megafona - ne znajući o kojoj medijskoj kući je riječ - da pređu barikadu, upozoravajući masu okupljenih da je, kako je rekao, možda riječ o "provokatorima" i "ubačenim elementima koji su spremni da isprovociraju incidente".

Od demonstranata je tražio i da obrate posebnu pažnju na njihovo ponašanje, na šta mu je jedan od okupljenih uzviknuo: "Lakše je da ih odmah izbijemo, nego da mislimo o tome kasnije".

Odmah nakon toga, ista osoba je nakon što je prepoznala novinarku "Vijesti", preko megafona rekao da se šali i da "prolazi njihova drugarica", nakon čega su se pozdravili sa dijelom ekipe.

Kolege iz drugih redakcija novinarima su na terenu sugerisali da ne govore za koji medij rade, jer su mnoge od njih, koji su nosili prsluke s natpisom "press", pitali da li rade za "Vijesti", pritom vrijeđajući novinare "Vijesti", između ostalog govoreći da se radi o "četničkom listu".

Takođe, neki od njih su se i raspitivali gdje se nalaze pojedini novinari "Vijesti"...

Dio predvodnika protesta koji je prepoznao ekipu Vijesti nije to otkrio pred onima koji su tražili novinare "četničkih Vijesti".

Pojedini demonstranti su se pozdravljali sa novinarima "Vijesti", dok su organizatori sprečavali pokušaje da se napravi neprijatnost.

Demonstrantima koji su se zagovarali da se brani "Vijestima" izvještavanje se suprotstavljao veći broj drugih demonstranata.

Dio novinara je proveo i više od 24 sata sa demonstrantima na barikadama bez ijednog problema.

Sa megafona je često ponavljano da se novinari "Vijesti" ne smiju dirati i da svi imaju pravo da izvještavaju i da neće da "budu kao primitivni Srbi, pa da biju novinare".

Napadi na novinare, naročito one koji su snimali, su počeli nakon što su počeli sukobi demonstranata i policije, uglavnom u pokušaju da se omete bilježenje incidenata.

Na Cetinju je juče napadnuta i ekipa N1 Sarajevo.

Saopšteno je da su reporterki N1, tokom izvještavanja, demonstranti otimali telefon, polivali je vodom, pljuvali i gađali.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je u srijedu da ne može garantovati nikome bezbjednost na Cetinju, pa ni novinarima.

Bonus video: