DPA o ustoličenju Joanikija: "Pitanje identiteta dijeli crnogorsko stanovništvo"

"Ceremoniju u manastiru istorijske prijestonice Cetinja štitilo je 1.800 policajaca. Crnogorski mitropolit Joanikije i njegov verski vođa, patrijarh Porfirije, stigli su u manastir helikopterom i tako ga i napustili", prenosi vodeća njemačka agencija dpa

13935 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Policija juče ispred Cetinjskog manastira, Foto: Luka Zeković
Policija juče ispred Cetinjskog manastira, Foto: Luka Zeković

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju pratile su nasilne demonstracije, prenosi njemačka agencija dpa.

Agencija konstatuje da "pitanje identiteta dijeli crnogorsko stanovništvo".

"Uz nemire, proteste i ulične borbe, u nedjelju je ustoličen novi lider Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ceremoniju u manastiru istorijske prijestonice Cetinja štitilo je 1.800 policajaca. Crnogorski mitropolit Joanikije i njegov verski vođa, patrijarh Porfirije, stigli su u manastir helikopterom i tako ga i napustili", prenosi vodeća njemačka agencija dpa.

Demonstranti su htjeli da spriječe ustoličenje na Cetinju, izvještava agencija.

"Oni su podigli barikade na prilaznim putevima Cetinju i pred manastirom se sukobili sa policijom, kako je posmatrao jedan reporter dpa. Demonstranti su bacali kamenice na policiju koja je odgovorila suzavcem."

Agencija dodaje da je policija nasilno razbila barikade. Prema pisanju lokalnih medija, privedeno je 16 osoba, a povrijeđeno sedam policajaca.

"Demonstranti su pristalice državne nezavisnosti Crne Gore", navodi dpa, i konstatuje da "pitanje identiteta dijeli crnogorsko stanovništvo".

"Pristalice nezavisnosti osjetile su ustoličenje novog mitropolita na Cetinju kao demonstraciju moći prosrpskog tabora. (…) Oko trideset odsto Crnogoraca su etnički Srbi. Mnogo više ljudi spada u vjernike Srpske pravoslavne crkve. Njeno sjedište je u Srbiji i ona ne priznaje državni crnogorski indentitet", zaključuje dpa.

Agencija je ranije izvestila da se vrh Srpske pravoslavne crkve „unapred potrudio da smiri situaciju. Stoga je ceremojia sa zvanicama ograničena na unutrašnji deo manastira. Otkazana je javna božija služba ispred manastira.“

Dodaje se da je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio učešće na protestima. „Prošle godine je njegova partija izgubila parlamentarne izbore, zbog čega je izgubio veliki deo moći“, ocenjuje agencija.

"Novu vladu podržava prosrpski tabor, ali i procrnogorski liberali i zeleni. Ti koalicioni partneri prebacuju Đukanoviću korupciju i upletenost u organizovani kriminal", pisala je dpa, a prenijeli brojni njemački portali.