Sindikat UP: Policajci koji su obezbjeđivali skup prilikom ustoličenja sprovodili javni red i mir u skladu sa zakonom

"Stiče se utisak da je nasilje nad policijom, kako verbalno, tako i fizički postala naša svakodnevnica. Uvrede, psovke, kletve, pljuvanje i dr. više ne računamo kao napad na našu ličnost. Navikli smo na to svakodnevno, pa nam ovo dođe kao redovno sledovanje kad su okupljanja ili bilo koji protesti u pitanju"

21896 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Policajci juče na Cetinju tokom neprijavljenog skupa protiv ustoličenja Joanikija, Foto: Luka Zeković
Policajci juče na Cetinju tokom neprijavljenog skupa protiv ustoličenja Joanikija, Foto: Luka Zeković

Policajci koji su obezbjeđivali skup prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija nisu ništa drugo radili osim sprovođenja javnog reda i mira u skladu zakonom propisanim nadležnostima, saopštio je danas iz Sindikata Uprave policije (UP).

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru.

"I ovaj put su, kao i mnogo puta do sada, pokazali istrajnost, korektnost i veliku profesionalnost prilikom okupljanja građana i svojom profesionalnošću sačuvali red, mir i sigurnost među građanima Crne Gore. Crnogorska policija je uvijek profesionalno odgovorila na rješavanje svih bezbjednosnih pitanja i strateških izazova. To je njihova zakonska obaveza i tako će biti i nadalje", ističe se u saopštenju Sindikata UP na čijem čelu je Mladen Šuškavčević.

U saopoštenju se dodaje da su se "nažalost, i prilikom jučerašnjih događaja desili sporadični napadi na policiju, kojom prilikom je povrijeđen manji broj policajaca, srećom bez težih tjelesnih povreda".

"Stiče se utisak da je nasilje nad policijom, kako verbalno, tako i fizički postala naša svakodnevnica. Uvrede, psovke, kletve, pljuvanje i dr. više ne računamo kao napad na našu ličnost. Navikli smo na to svakodnevno, pa nam ovo dođe kao redovno sledovanje kad su okupljanja ili bilo koji protesti u pitanju. Ono što se već bezbroj puta ponavlja je da su životi policijskih službenika u ozbiljnoj opasnosti. Zato, najoštrije osuđujemo napade na policijske službenike koji su se desili predhodnih dana jer oni predstavljaju napad na najveću vrijednost svakog čovjeka a to je život. Ovi napadi tim prije imaju još veću težinu jer su upereni protiv osoba koje brane i čuvaju živote svih građana. Ovi napadi neposredno ukazuju koliko je policijski posao težak, odgovoran i opasan. Zato ćemo uvijek stati na stranu naših kolega i svakom od njih pružiti adekvatnu pomoć kao što smo to do sada radili u drugim slučajevima", poručili su iz Sindikata UP.

Naveli su da su u više navrata upozorili da u postojećim zakonskim regulativima, ne postoji dovoljan stepen zaštite života policajca.

"Posebnu težinu ima nepoštovanje zakonskih propisa kada je ta zaštita ugrožena. Iz tog razloga tražimo da se uvede veći stepen zaštite života policijskog službenika jer moramo kompletnoj javnosti jasno staviti do znanja da će policijski službenik imati punu zaštitu u slučajevima kada mu je ugrožen život i bezbjednost, što nije bio slučaj do sada. Stoga pozivamo sve državne organe da konačno naprave odlučan korak u zaštiti policijskih službenika. Vjerujemo da ovo društvo ima dovoljno razuma, da ne gazi po sebi ni ljudima oko sebe, već da se nađe najbolje rješenje poštovanja kako građana tako i policjskih službenika, jednako uvjereni da naša profesija predstavlja jedno od najtežih zanimanja u savremenom svijetu koji teži da mu bezbjednost postane imperativ", kazali su iz Sindikata UP.

Poručili su i da "napadi na policijske službenike u određenim situacijama nažalost nijesu rijetki, pogotovo u situacijama kada građani izražavaju neki vid protesta".

"Na drugoj strani, dio javnosti u takvim situacijama, optužuje policijske službenike za prekoračenje ovlašćenja. Često se čini da se službenici Uprave policije uvijek nalaze između čekića i nakovanja. Kada govorimo o položaju policajaca prilikom obavljanja redovnih poslova, puno je faktora na koje oni sami mogu uticati. Međutim, ako govorimo o položaju policajaca u obavljanju poslova u vanrednim okolnostima, nikada nije isključena mogućnost primjene zakonskih ovlašćenja. Upravo su oni tada na najvećem ispitu jer su sve oči uprte u njihovo postupanje koje se kasnije tumači prvo u javnosti a kasnije kod nadležnih institucija zaduženih za praćenje rada i postupanje policije u tim i sličnim situacijama", rekli su iz Sindikata UP.

Poručili su i da kritike javnosti često ne predstavljaju stvarno stanje nekog događaja i da nisu adekvatne u odnosu na ostvareni profesionalni rezultat policijske organizacije.

"Policijske službenike ne treba diskriminisati u odnosu na druge građane i zaposlene i tako ih svrstavati u građane drugog reda. Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva", navodi se u saopštenju Sindikata UP.

Bonus video: