Uljarević: Podijeljeno crnogorsko društvo dodatno produbljeno, niko nema razloga da se osjeća kao pobjednik

Ona je kazala da su i Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) morale biti svjesne da će jučerašnji dan ostati upamćen jedino po načinu na kojem je ustoličen Joanikije, kao i da su morale da ulože mnogo više napora da se to izbjegne.

17060 pregleda 47 reakcija 46 komentar(a)
Uljarević, Foto: Screenshot/Youtube
Uljarević, Foto: Screenshot/Youtube

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala su gostujući u emisiji Novi dan na Televiziji N1, da su protekla tri dana dodatno produbila već podijeljeno crnogorsko društvo, kao i da nema razloga da se niko osjeća kao pobjednik.

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru nakon što je sa patrijarhom Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

"Mi smo kao društvo doživjeli veliki udarac i gubitak. Političari su pokazali da javni interes ne stavljaju iznad partijskog i partikularnog i to je rezultiralo tim gubitkom. Ma koliko oni mislili da je neko od njih bolje prošao, to pokazuje ozbiljnu defektnost političkih elita koje imamo“, rekla je Uljarević za N1.

Ona je dodala da su i Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) morale biti svjesne da će jučerašnji dan ostati upamćen jedino po načinu na kojem je ustoličen Joanikije, kao i da su morale da ulože mnogo više napora da se to izbjegne.

Nesposobnost političara da dijalogom riješe problem

Uljarević je konstatovala da su optužbe za izazivanje državnog udara dolazile sa obje političke strane u Crnoj Gori, kao i da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović imao ozbiljni udio u organizaciji jučerašnjih dešavanja.

"Moram da naglasim da ne smijemo zanemariti emotivni naboj koji ova priča nosi i da je jedan dio ljudi tamo zaista bio iz uvjerenja, da na taj način može da odbrani državnost i dostojanstvo Crne Gore", rekla je ona za N1.

Uljarević je kazala i da su funkcioneri Demokratskog fronta (DF) izjavljivali da su pojedinci iz policije otkazivali poslušnost, i da je u Crnoj gori došlo do određene vrste državnog udara.

Ona je ocijenila da su jučerašnja dešavanja pokazala nesposobnost političara u Crnoj Gori, i dodaje da su mnogi od njih nakon pokazivanja nesposobnosti da dijalogom riješe problem pokušavali da prebace krivicu na suprotnu političku stranu.

"Iznenadio me pristup cijeloj situaciji patrijarha Porfirija, jer sam očekivala na osnovu njegovog minulog rada da će pokazati mnogo više senzibiliteta. Ta izjava (o snajperu) je jako čudna. Mi nismo čuli od policije da su postojale tako raspoređene snage sa druge strane, i mislim da na to treba da odgovore upravo iz policije", navela je Uljarević.

Ona ističe da je cijelu ovu situaciju u Crnoj Gori "trebalo presjeći prije nego što se desila".

"Mi nismo smjeli doći u ovu situaciju, nije trebalo dozvoliti neprijavljeni sklup, ali isto tako ni doček patrijarha Porfirija suprotno svim važećim mjerama. To je trebalo blagovremeno, u samom začetku, spriječiti. Za društvo nije dobro da je bilo ko iznad zakona, ni DPS, ni SPC", zaključila je Uljarević.

Bonus video: