Institucija Zaštitnika preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju činjenica

"Predmet našeg interesovanja biće i upotreba hemijskih sredstava, navodi o korišćenju gumenih metaka, kao i uslovi u kojima je djelovala policija", kaže se u saopštenju

10632 pregleda 5 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju činjenica i utvrđivanju eventualnih kršenja ljudskih prava i sloboda građana tokom protesta na Cetinju i mogućih prekoračenja službenih ovlašćenja policije.

Ombudsman je pozvao sve učesnike javnog okupljanja da ih kontaktiraju i podnesu pritužbe ukoliko smatraju da je došlo do povrede njihovih prava.

Navodi se da je na osnovu saznanja iz medija i terenskih aktivnosti, Zaštitnik već pokrenuo i postupke po službenoj dužnosti.

"Predmet našeg interesovanja biće i upotreba hemijskih sredstava, navodi o korišćenju gumenih metaka, kao i uslovi u kojima je djelovala policija", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je važno je provjeriti sve navode za koje postoje osnovi sumnje o kršenju zakona, prekoračenju ovlašćenja ili kršenju prava i sloboda građana, jer je to jedan od načina i doprinosa normalizaciji odnosa i prilika u zemlji.

"Smatramo da će i u danima pred nama biti ključno dijalog voditi na bazi utvrđenih činjenica, dokaza i efikasnog procesuiranja svih pojedinaca koji su kršili zakone, bez izuzetka", kaže se u saopštenju.

Institucija Zaštitnika navodi da u ovako osjetljivom trenutku i dešavanjima ne može davati preliminarne ocjene o eventualnom kršenju prava i sloboda u vezi sa događajima na Cetinju.

"Imajući u vidu da tek započinjemo ispitne postupke i posebno dosadašnja iskustva koja nas navode na oprez prilikom kvalifikovanja događaja i činjenica", kaže se u saopštenju

Bonus video: