Kolašin procvjeta zahvaljujući Gordani

Cvijeće na svakom koraku, na dva gradska trga, ivicom bašta kafića u popularnoj Sibirskoj, ispred stambenih zgrada, trgovinskih marketa i restorana - ovog ljeta naročito privlači pažnju i izaziva oduševljenje turista

15896 pregleda 928 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Nenamatljivo, strpljivo i predano, tri godine Kolašinka Gordana Bulatović svaku slobodnu površinu u gradu pretvara u baštu. Kolašin - grad cvijeća, njena je misija, koju je, kako kaže, počela dušom.

Cvijeće na svakom koraku, na dva gradska trga, ivicom bašta kafića u popularnoj Sibirskoj, ispred stambenih zgrada, trgovinskih marketa i restorana, ovog ljeta naročito privlačilo je pažnju i izazivalo oduševljenje turista.

Gordana je hidrološki tehničar, a baštovanstvo je prvo bio njen hobi. Sada je to dodatni posao koji nekad traje do kasno uveče, ili počinje u ranim jutarnjim satima, priča za “Vijesti”.

Zahvaljujući njoj, “procvjetale” su terase i prozori mnogih sivih stambenih zgrada, zašarenjeli se zapušteni travnjaci, a stubovi na desetine svjetiljki u centru grada dobili “gnijezda” prepuna cvijeća. Ne bi uspjelo, kaže Gordana, da nije bilo razumijevanja lokalne uprave i konkretne i ogromne podrške Komunalnog preduzeća.

Kolašin cvijeće
foto: Dragana Šćepanović

”Ogromnu zahvalnost dugujem Milivoju Bulatoviću i Radu Ćetkoviću iz Komunalnog, kao i radnicima tog preduzeća. Takođe, i sekretaru za zaštitu životne sredine Milu Glavičaninu. Mnogo su mi pomogli volonteri, sugrađani, koji su shvatili važnost, ali i zahtjevnost ovog posla.Ne mogu pobrojati ko je sve zalijevao ljetos sa mnom. Mladi, naročito”, objašnjava ona.

Tokom više od mjesec bez kiše ovog kolašinskog ljeta, bilo je teško očuvati raskoš Gordaninih bašti po cijelom gradu. Samo zalijevanje je nekad trajalo i po više sati. Vrlo često, priča ona, bilo je neophodno da zaposleni u Komunalnom “uskaču” i pored svojih stalnih poslova na održavanju čistoće. Ni jedna stabljika, tvrdi ona, nije se osušila, pa Kolašin kraj ljeta dočekuje šareniji nego ikad.

Gordana je štura na riječima kad treba da govori o svoj poduhvatu. Objašnjava da će “bolju priču o tome ispričati fotografije”. Mnogo je govorljivija kad dijeli savjete na temu sadnje i brige o cvijeću. Sve je to, objašnjava, učila od stručnjaka u Vrtnom centru Kalija. Znanje, ali pelcere i sjeme, nesebično dijeli sugrađankama.

Da sve što znaš treba podijeliti sa drugima, savjetovao je, kaže, Darko Dožić, osnivač Tango kampa, koji se održavao u Kolašinu. On je prvi i primjetio njen talenat.

Kolašin cvijeće
foto: Dragana Šćepanović

”Sasvim slučajno, zasadila sam cvijeće u prostoru u kojem se održavao Tango kamp. Svega nekoliko saksija. Darko, koji tako dobro umije da prepozna najbolje u čovjeku, da ohrabri i bude najbolja podrška, dao mi je ideju i tako je počelo. Prvo sam sadila cvijeće u drvenim žardinjerama koje su bile postavljene po gradu, onda, malo po malo, cvijeće je osvajalo Kolašin. No, ovo je tek početak...”, priča Gordana.

Od prvog do posljednjeg snijega, Kolašin se raskošno šareni zahvaljujući Gordaninom ogromnom trudu i znanju.

Prvo procvjetaju zumbuli, lale, narcisi i viole. Poslije njih - ruže, kadife, dalije i “prkos”... Ovih dana grad je u znaku boja i mirisa hortenzije, lavande, ukrasnih trava...

Iako je osteospermum biljka atraktivnog cvijeta koja voli sunce, ipak se, kaže najpoznatija kolašinska baštovanka, pokazao kao otporan na niske i varijaciju temperature, pa odoli ranim “slanama”. Pentas ili egipatska zvijezda, takođe, odolijeva kolašinskoj klimi, ne traži komplikovanu brigu, a cvjeta raskošno. Salvija je, kaže Gordana, zahvalna jer se “sama razmnožava”.

Mjeseci koji dolaze nose i mnogo obaveza za Gordanu i tim koji joj pomaže. Biljke treba pripremiti za dugu i surovu kolašinsku zimu. Taj posao su odlično uradili lani, pa je, kaže ona, “sve prezimilo”.

Gordanin plan je da nastavi osvajanje Kolašina cvijećem. Takođe, objašnjava, i da što više sugrađana i sugrađanki to dožive kao svoju misiju.

Bonus video: