Obilježen Dan nacionalnog parka Durmitor

Iz NPCG je saopšteno da je povodom Dana NP Durmitor organizovana promotivna vožnja vozom za djecu iz vrtića, edukativna radionica o zaštićenoj životinjskoj vrsti divokozi, besplatna vožnja čamcima po Crnom jezeru, a za ljubitelje aktivnog odmora pješačka tura

10227 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) nizom promotivno-edukativnih aktivnosti obilježili su Dan Nacionalnog parka Durmitor - 6. septembar.

Direktorica NPCG Jelena Kljajević kazala je da je područje svjetske baštine, nacionalni park Durmitor, jedan od najljepših zaštićenih područja u Crnoj Gori i ovom dijelu Evrope.

"A njegove prirodne vrijednosti i rijetkosti prepoznate su kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou", rekla je Kljajević.

Ona je kazala da su obilježavanjem Dana Nacionalnog parka Durmitor, uz niz promotivnih i edukativnih aktivnosti, imali za cilj da posjetioce, posebno djecu iz vrtića i osnovne škole sa Žabljaka, upoznaju sa značajem i bogatstvom tog zaštićenog područja.

Kljajević je podsjetila da je Durmitor proglašen nacionalnim parkom 1952, kao i da se od 1980, sa kanjonom rijeke Tare, nalazi na UNESCO listi Svjetske prirodne i kulturne baštine.

Iz NPCG je saopšteno da je povodom Dana NP Durmitor organizovana promotivna vožnja vozom za djecu iz vrtića, edukativna radionica o zaštićenoj životinjskoj vrsti divokozi, besplatna vožnja čamcima po Crnom jezeru, a za ljubitelje aktivnog odmora pješačka tura.

Oni su dodali i da je u Upravnoj zgradi Parka organizovana izložba leptira i insekata.

Govoreći o turističkoj posjeti Kljajević je kazala da prirodna bogatstva Durmitora svake godine privlače sve veći broj turista iz svih krajeva svijeta.

"Zadovoljni smo posjetom u ovom zaštićenom području. I ove godine, uprkos pandemiji, NP Durmitor bilježi dobru posjećenost od 65 odsto ostvarenih posjeta u odnosu na rekordnu 2019, što smatramo uspjehom kad se sumiraju svi uslovi i svi rezultati”, rekla je ona.

Kljajević je rekla da kada su posrijedi nove ponude ove godine nisu realizovali sve što su htjeli.

“Imamo niz problema birokratske prirode. Nadamo se da ćemo narednu turističku sezonu dočekati potpuno spremni i sa novim sadržajima“, zaključila je Kljajević.

Bonus video: